2024/03/28

 

Į NAUJUS MOKSLO METUS – SU ŠYPSENA VEIDE

Artėjantys nauji mokslo metai – psichologiškai nelengvas laikotarpis.

Psichologė Valija ŠAP sakė, kad kalbantis su vaiku apie mokyklą rekomenduojama pirmiausia jo paties paklausti, ką jis apie tai galvoja, kas jam kelia nerimą ir kas džiugina. „Naudinga aptarti, kodėl vaikui kyla mintys apie tam tikrus, jam nerimą keliančius, dalykus“, – teigė pašnekovė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Rugsėjo 1-oji – naujas etapas būsimiems pirmokams ir jų tėvams. Kaip jį pasitikti be streso?

Visiškai normalu, kad žengiant į naują etapą, kuris yra nepažįstamas ar menkai pažįstamas, jaučiamas tam tikras nerimas.

Būsimo pirmaklasio savijautą lemia jo turima patirtis (ką jis sužinojo apie mokyklą girdėdamas brolių, sesių, tėvų ar kitų jam svarbių žmonių pokalbius) ir informacija, kurią gauna tiesiogiai iš tėvų.

Tėvai tikrai kartais gali sukelti vaikui papildomą nerimą ir įtampą. Taip nutinka ne dėl to, kad tėvai tai daro sąmoningai, o todėl, kad nepagalvoja, jog būsimas mokinukas negali mąstyti taip, kaip suaugęs (jo mąstymas dar tik vystosi), ir tam tikrus jų pasisakymus interpretuoja savaip.

Pavyzdžiui, tėvų pasakymą ,,Kai pradėsi eiti į mokyklą, nebegalėsi visą dieną tik žaisti ir žiūrėti filmukus“ vaikas gali suprasti, kad mokykla atims iš jo tam tikrus malonumus, ir tai gali būti priešiškumo mokyklai priežastis.

Pasakymas ,,Mokykloje niekas neklaus, ko tu nori, turėsi skaityti, rašyti ir daryti viską, ką sako mokytojas“ vaikui gali kelti baimę ir nesaugumą.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Unsplash nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • . Tėveliai, kur problema ?
    . Didžiausia problema tai JŪS.

Rekomenduojami video