2024/03/28

 

TAUTODAILININKŲ MŪZOS NENUTYLA

Pirmą rugpjūčio šeštadienį Kupiškio rajono tautodailininkai pakvietė į ataskaitinę 2020 metų kūrybos darbų parodą „Kad mūzos nenutiltų“. Etnografijos muziejus vykęs renginys, kaip ir kasmet, buvo spalvingas. Savo kūrybos darbus pristatė keturiolika rajono tautodailininkų, prie jų prisijungė ir dar septyni kuriantys kupiškėnai.

Jurga BANIONIENĖ

Tautodailininkų parodos atidarymo dalyviai. Kairėje – Kupiškio skyriaus pirmininkė Virginija Jurevičienė.

Gausu pasiekimų

Ši Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus tautodailininkų ataskaitinė paroda ir rugpjūčio 4–7 d. liaudies meno studijoje „Židinys“ vykęs pleneras tuo pačiu pavadinimu „Kad mūzos nenutiltų“ buvo skirti Lietuvos tautodailininkų sąjungos 55 metų sukakčiai paminėti.

Per renginį rajono tautodailininkų skyriaus vadovė Virginija Jurevičienė pirmiausia dėkojo visiems, susirinkusiems pasidžiaugti nauja, gražia paroda ir plenero uždarymu.

Ji kalbėjo, kad šiandien Kupiškio skyriui priklauso 19 tautodailininkų. Į Anapilį iškeliavo tapytojas Alfonsas Blažys ir juostų audėja Savera Paštukienė. Jų atminimas pagerbtas tylos minute.

V. Jurevičienė suskaičiavo, kiek kupiškėnai tautodailininkai nuveikė per metus. O padaryta, pasiekta išties nemažai.

Praėję metai buvo sėkmingi keramikei Geniai Vaičikauskienei.

„Dalyvavome net 8 respublikinėse konkursinėse parodose, kuriose tapome ir prizininkais, paskatinamųjų prizų laimėtojais. Buvo tapybos, grafikos, tautinių juostų, karpinių parodų. Ne visi darbai dar grįžę. Labai smagu pažymėti, kad Telšiuose vyko taikomosios tautodailės paroda-konkursas „Iš Džiugo sakmių“, kur Genia Vaičikauskienė laimėjo pagrindinį prizą“, – kalbėjo V. Jurevičienė. Šia proga tapytoja, keramikė G. Vaičikauskienė sveikinta ir per renginį.

Kalvis Gintautas Vaitonis įvertintas nominacija „Už nuopelnus Kupiškio kraštui“. Apdovanojimas tautodailininkui skirtas už Kupiškio krašto garsinimą ir puoselėjamą pagarbą etnografiniam turtui – papročiams, tarmei, kalvystės menui. Jam tautodailininkai taip pat dėkojo, įteikė gėlių.

Tautodailininkai įteikė gėlių kalviui Gintautui Vaitoniui.

Puokštė įteikta ir tapytojai, pynėjai Irenai Vapšienei. Panevėžio regiono „Aukso vainiko“ konkurse ji apdovanota antro laipsnio diplomu. Vilniaus rotušėje vyko Japonijos menininkų inicijuota Pasaulio taikos meno paroda, čia Lietuvai atstovavo 18 tautodailininkų, tarp kurių – ir I. Vapšienė, eksponuoti jos senojo pynimo darbai.

Spalvingoje parodoje savo kūrybą eksponuoja 14 tautodailininkų ir dar 7 kuriantys kupiškėnai.
Autorės nuotraukos

Rajono tautodailininkai buvo ir aktyvūs įvairių plenerų, seminarų, edukacinių užsiėmimų, parodų, mugių ir švenčių dalyviai. V. Jurevičienė buvo pakviesta skaityti pranešimą apie karpinius tarptautinėje mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Popieriaus karpiniai. Praeitis ateičiai“.

Praėjusių metų pabaigoje Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą papildė 7 reiškiniai, tarp kurių – pintinės juostos, būdingos tik Aukštaitijai. Tautodailininkų sąjungos pirmininkė V. Jurevičienė pasidžiaugė, kad tarp kupiškėnų tautodailininkų yra juostų pynėja Violeta Laužikienė.

„Kitais metais Lietuva teiks paraišką, kad šiaudinių sodų rišimo tradicija būtų įrašyta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Džiaugiamės, kad turime dvi sodų rišėjas – tautodailininkę Iloną Mikulėnienę ir Danutę Palaimienę, nors ji ne tautodailininkė, bet žada įsijungti į mūsų gretas, turi tautinio paveldo sertifikatą“, – teigė V. Jurevičienė.

Per 20 darbų autorių

Ataskaitinėje parodoje savo kūrybos darbus pristatė 14 tautodailininkų.

Tai Vytautas Jasinskas, Vytautas Pastarnokas, Rita Molienė, G. Vaitonis, V. Laužikienė, Laima Raišienė, I. Vapšienė, Biruta Anna Jugulienė, Renė Bičiūnaitė-Sriubiškienė, V. Jurevičienė, G. Vaičikauskienė, Irma Aleknienė, I. Mikulėnienė ir Vida Kaulakienė. Prie jų prisijungė ir dar septyni meną kuriantys dalyviai – medžio drožėjas Gintautas Tručinskas, Regina Krivošejeva (skiautiniai), Lina Racevičienė (nėrimas vašeliu), Janina Čemerienė (siuvinėjimas), Genovaitė Koriznienė (tapyba), D. Palaimienė (šiaudiniai sodai) ir Genovaitė Beniulienė (margučiai). Viliamasi, kad jie įsitrauks į rajono tautodailininkų gretas ir taps visateisiais sąjungos nariais.

Renginio dalyvius sveikino rajono meras Dainius Bardauskas. Jis džiaugėsi, kad paroda įvyko ir šiemet. Nors buvo sunkus karantino metas, tautodailininkai nenuleido rankų, intensyviai kūrė ir pristato išties originalius darbus. Savivaldybės vardu jis sveikino G. Vaičikauskienę, G. Vaitonį, I. Vapšienę. Gėlių puokštė įteikta ir nenuilstančiai tautodailininkų globėjai V. Jurevičienei.

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė džiaugėsi, kad tai, kas gyvena kūrėjo širdyje, yra išnešiojama ir paleidžiama į laisvę, kad tuo galėtų pasigrožėti ir kiti. Ji linkėjo, kad kupiškėnų tautodailininkų kūryba augtų, atsirastų naujų spalvų, srovių.

Visų rajono tautodailininkų vardu kalbėjusi keramikė G. Vaičikauskienė skyriaus pirmininkę V. Jurevičienę gyrė už jos veiklumą, darbštumą.

Viešnia iš Panevėžio, tautodailininkė Laimutė Vološkevičienė, dalyvavusi plenere, linkėjo, kad rajono tautodailininkų kolektyvas vis didėtų.

Pleneras – respublikinis

Pasidžiaugta ir pleneru, kurio dienomis vyko tapybos, lino raižinių, šiaudinių sodų rišimo užsiėmimai.

„Planavome organizuoti rajoninį, išėjo respublikinis pleneras. Labai džiaugiamės, kad prie mūsų prisijungė Panevėžio tautodailininkės, taip pat turėjome viešnių iš Rokiškio“, – sakė V. Jurevičienė.
Plenere sulaukta daugiau nei 20 dalyvių, edukacinius užsiėmimus vedė G. Vaičikauskienė, I. Mikulienė.

Pasimokyti tapybos, šiaudinių sodų rišimo, lino raižybos panoro ne tik tautodailininkai, bet ir pavieniai kupiškėnai. Jų kūrybą bus galima apžiūrėti liaudies meno studijoje „Židinys“ visą rugsėjį ir spalį.

Renginio dalyviams grojo Kupiškio kultūros centro pučiamųjų orkestro vadovas Saulius Laucius, liaudies muzikantai Alfredas Buška ir Edvardas Kareiva.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Gintautas Vaitonis tai fenomenas…..,visur ir visada jis menininkas ir garsina Kupiškio miestą, slauniai suriestą

Rekomenduojami video