2024/03/28

 

SĖKMĖS LOTERIJOJE!

Vilė Leščinskienė,
žurnalistė

Lyg ašaka skersai gerklę užstrigusi globalioji pandemija kaip reikiant įkyrėjo. Kai realybė ima panašėti į fantastinį apokaliptinį filmą su distopijos elementais, norisi atsipūsti ir persikelti į nerūpestingą pasakų žanrą. Eilinį kartą, kai susigundžiau prekybos centre prie kasos siūlomais loterijos bilietais uždaviau sau klausimą, kurį greičiausiai bent kartą gyvenime sau kiekvienas yra uždavęs – ką daryčiau, jei iš tikrųjų laimėčiau milijoną?

Paprastas klausimas, tačiau kartu – labai sunkus. Ta milžiniška sėkmė, apie kurią daugelis paslapčiomis svajojame, teoriškai tai turėtų mums atnešti laimę, o kartu ir gyvenimą be rūpesčių. Nebereiktų dirbti, planuoti išlaidų, įgytume visišką finansinę nepriklausomybę, gyventume patys savo malonumui, tiesiog šia diena, čia ir dabar, o dėl rytojaus galvos sukti nereikėtų.

Atrodo, tarsi iš dangaus nukritę pinigai išspręstų visas problemas, tačiau ar jie neatneštų krūvos naujų bėdų? Kiek daug per pasaulį nuskambėję istorijų, kai žmonės laimėję pasakiškus turtus labai greit juos ištaškė ir tik aukso puodui ištuštėjus atsipeikėjo, kad yra praradę šeimą, draugus. Toliau jų laukė depresijos gniaužtai ir visokios priklausomybės.

Vien šia tema rašant man jau darosi baisu ir kartu smalsu, kaip (ne)protingai tuos pinigus išleisčiau. Gal stočiau į kosmoso turistų eilę, gal pinigus paaukočiau kokiai nors labdaringai organizacijai, gal iš tos euforijos užsakyčiau pabėgėliams dėžes šampano, kurio jie prašė Raudonojo Kryžiaus savanorių. Gal tapčiau tokia savanaudė, kad apimta puikybės, leisčiau sau viską ir imčiau visiems demonstruoti, kaip gerai gyvenu. O gal godumo apimta pavirsčiau tokia šykštuole, kad net sau pinigų imčiau gailėt, ir baigčiau dienas mažoje trobelėje, kaip skrupulingu taupumu garsėjęs koncerno IKEA steigėjas Ingvaras Kampradas.

Pinigai – tai ypatingi popierėliai, tai būtinybė, be kurių šiais laikais mes daug ko negalėtume. Deja, žmogus taip sutvertas, kad vis negana, kiek jų beturėtų, nori dar, ir dar, ir dar.

Vardan pinigų aukojame sveikatą, o kai jos nebėra mokame pinigus, kad ją susigrąžintume, tačiau dažnai būna šaukštai po pietų. Pinigai supykdo ir išskiria pačius artimiausius žmones, dėl jų dažnas pakliūva ir į sukčių nagus, susiviliojęs solidžia suma.

Kiek daug žmonių (ir aš tarp jų) bando laimę, kiekvieną savaitę pirkdami bilietus ir tikėdamiesi, kad šįsyk jiems tikrai pasiseks, o ta sėkmė taip ir neaplanko.

Gal ir gerai, kad milijono laimėjimas tėra tik svajonė, nes realybė gali būti visai ne tokia džiugi, kokios tikėtasi. O kol fantazuojame apie išsvajotus turtus, nepamirškime, kad už jokią pasaulio valiutą nenusipirksime tikros meilės, šeimyninės laimės, tikrų draugų ir nesuvaidinto nuoširdumo. Tad sėkmės lošiant gyvenimo loterijoje, kurios pagrindinis prizas – ilgas ir laimingas gyvenimas.

 

Unsplash nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Pinigai tai ne pipiereliai, tai stipri energija, kuri yra suprantama tik rastingiems ir sveikos logikos zmonems.

Rekomenduojami video