2024/04/18

 

KO REIKIA GERAM MIEGUI

Kiekvienas žino, kad kokybiškas miegas užtikrina puikią savijautą, nuotaiką ir darbingumą. Deja, šiandieniniame skubančiame pasaulyje daugelį dalykų paaukojame miego kaina. Problemas pagilino ir pandemija. Dažnas žmogus ėmė skųstis iki tol nebūtais miego sutrikimais.

Kas yra nemiga, kokios gudrybės padeda greičiau užmigti ir kodėl kyla naktiniai košmarai, papasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytoja neurologė, tinklaraščio „Meškos miegas“ autorė Evelina Pajėdienė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kiek miego reikia žmogui, kad gerai jaustųsi ir būtų sveikas? Ar egzistuoja normos, ar visiems skirtingai?

Normos yra, jos orientacinės ir suskirstytos pagal amžių. Taip yra dėl to, kad su amžiumi keičiasi miego reguliaciniai procesai.

Pavyzdžiui, naujagimiai su dienos poguliais per parą išmiega net 16–18 valandų, o vidutinio amžiaus suaugusiam darbingo amžiaus žmogui, kad jis jaustųsi žvalus ir pailsėjęs, apytikriai reikia 7–8 valandų nakties miego.

Žmogui senstant, keičiasi miego ir būdravimo ritmą reguliuojantys procesai bei miego struktūra, sutrumpėja bendras miego poreikis ir trukmė. Dažnai senoliai eina gulti gana anksti ir keliasi su pirmais gaidžiais, o pats miegas nebėra toks gilus, daugėja prabudimų dėl aplinkos dirgiklių (triukšmo, temperatūros), gretutinių ligų (skausmo, noro šlapintis ir kt.).

Plačiau skaitykite rugpjūčio 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Unsplash nuotrauka

daugiau: patalynė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video