2024/03/19

 

AR DRUSKOS UŽTEKS VISIEMS?

Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Neseniai rašėme apie Kupiškio ligoninėje duris atvėrusį naują druskos kambarį. Tai – dar viena Kupiškio rotariečių iniciatyva. Sakytum, anokia čia naujiena, druskos kambarius turi ne viena šalies ligoninė, jie įrenginėjami gydymo, reabilitacijos ir SPA centruose. Bet Kupiškyje, kai kur bepasisuksi – visur optimizacija, viskas mažėja ir traukiasi, vis dėlto gera žinia.

Ligoninės vadovas džiaugiasi, kad reabilitacijos skyrius pas mus išties stiprus, o procedūrų sąrašą papildžiusi dar viena – haloterapija, jį sustiprins dar labiau. Tik kupiškėnams tai kelia įtarimų. Tuoj atsirado abejojančių žmonių, ar galės naudotis druskos procedūromis. Ypač tai aktualu tiems, kurie buvo susidūrę su koronavirusine infekcija.

Reikėtų nepamiršti – tai, nors ir nemedikamentinis, bet gydymas. Gydomos ne tik kvėpavimo takų ligos, bet ir odos – psoriazė, atopinis dermatitas. Žinoma, yra ir dar vienas šios terapijos privalumas – tai būdas dvasinei pusiausvyrai atgauti, ji tinka ir kenčiantiems nuo nemigos, emocinio išsekimo, streso. O šios bėdos kamuoja išties nemažai žmonių. Ar jie galės į šį kambarį patekti?

Kupiškio rajono savivaldybės taryba per paskutinį Tarybos posėdį papildė ligoninės teikiamų mokamų paslaugų sąrašą ir į jį įrašė haloterapijos paslaugas. Numatyta, kad seansas suaugusiam kainuos 4, o vaikams – 2 eurus.

Pasak ligoninės direktoriaus Juliaus Pankos, pacientai galės naudotis šia paslauga su siuntimu nemokamai, be jo – susimokėję.

Dar apie druską. Ant žaizdos jos užpylė ligoninės vaikų skyriaus uždarymas. Anot kupiškėnų – duris štai kokie kambariai atveria, o vaikų gydymas niekam nerūpi. Pikta žmonėms, kad dėl medicininės pagalbos reikia važiuoti į didesnį miestą, kad valdžios išrinktieji nieko nedaro, kad jaunos šeimos norėtų čia kurtis ir auginti atžalas. Seniai apie šio skyriaus likimą kalbėta, nujausti buvo galima, kas jo laukia. Veikla nuostolinga, mažėjant vaikų, skyrius tapo finansine našta ir kito kelio tiesiog nėra. Ar jo ieškota?

Klausimas lieka atviras. Anot ligoninės vadovybės, tai – racionalus, nors ir nepopuliarus sprendimas.
Tų nepopuliarių pas mus tik daugėja ir daugėja. Mokyklos – jau ne mokyklos, o skyriai ar daugiafunkciai centrai. Kas laukia įgyvendinus Kultūros centro vidaus struktūros pertvarką, dar pamatysime.

Poliklinikoje – irgi optimizacija. Tikrai negali teigti, jog viskas turi būti taip, kaip buvę. Kiekvieno vadovo, kam jis bevadovautų, pareiga – tvarkytis ūkiškai. Turime pripažinti, kad yra įstaigų, kur darbuotojų etatų išties per daug. Rajono gyventojams visgi svarbiausia, kad nenukentėtų teikiamų paslaugų kokybė, kad dėl bet kokio menkniekio netektų į kaimyninį Panevėžį lėkti.

O jei kas naujo pas mus, mažame Kupiškėlyje, kuriasi, veiklą pradeda – gal verčiau pasidžiaukime, nes tai jau kone šventė. Kad tik kuo daugiau tų gerų iniciatyvų būtų.

Unsplash nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kadangi tenka pasinaudoti druskų kambarių paslaugomis, labai apsidžiaugiau, kad ir Kupiškis turės tokį dalyką. Tačiau po pirmojo straipsnio apie rotariečių dovaną miestui- liko tam tikrų liūdnų minčių. Todėl šis straipsnis labai laiku ir vietoje.Dažnokai tenka paskaitinėti šį puslapį ir, idomumo dėlei, komentarus. Kai buvo straipsnis apie tai, kad Kupiškio rotariečiai klubo 20-mečio proga sugalvojo padaryti savo krašto žmonėms dovaną- rotariečių lėšomis įrengti druskų kambarį, tai iš tą straipsnį komentavusių žmonių, tik vienas kitas sugebėjo pasidžiaugti ar padėkoti. Kiti komentarai nugrybavo į lankas- apie vaikų skyrių. Pretenzijos ne vietoje. Net labai ne į straipsnio temą. Nė vieno normalaus ačiū! Na, sakyčiau kupiškėnai nelabai rašinėja komentarus. Bet, jeigu atsiranda koks straipsnis ir galima papletkinti, išlieti įtūžį, pakritikuoti, įgelti- o, brolyti, atsiranda komentarų gausa. O jei kas gero įvyko- tai arba „nusikomentuoti“, kaip su druskų kambariu apie vaikų skyriaus uždarymą, arba santūri tyla. Gal pavydas kad ne kokia partija tai padarė? O gal tai tiesiog Kupiškio žmonėms tai būdinga: gauti ir nepadėkoti? Ir nereikia svaidytis: oi čia ne kiekvienam mirtingajam! Tikrai ne kiekvienam mirtingajam nuvykti į SPA centrus ir pasinaudoti jų druskų kambario paslaugomis. Bet turėti čia, savo mieste, nemokamai ar už tuos simbolinius 4€- na tik džiaugtis belieka. O gal bereikalingai rotariečiai iššvaistė savo lėšas ir Kupiškyje įrengė druskų kambarį? Juk galėjo tai visai nepadaryti? Arba kitam miestui tai padatyti? Arba už tokius pinigus savo šventės proga pasidaryti gerą balių ar kelionę? Sau…O gal kitą kartą( jeigu dar liko noro padaryti ką nors gero) perkelkit savo bet kokius projektus į kitus rajonus? Pvz.į kaimyninį Anykščių ar dar kur? Ten, kur bent jau ačiū išstenės!
    Tokie mano pamąstymai, likę nuo ano straipsnio apie druskų kambarį…

Rekomenduojami video