2024/04/20

 

APTARTAS PASIRENGIMAS GALIMAM POTVYNIUI

Praėjusį penktadienį posėdžiavo rajono Ekstremalių situacijų komisija. Nuotoliniu būdu rinktasi aptarti būtiniausius žingsnius prieš prasidedant galimam potvyniui.

Jurga BANIONIENĖ

Ragino tartis

Inicijuoti ekstremalių situacijų komisijų posėdžius savivaldybes kvietė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Tikslas – tinkamai pasirengti galimiems potvyniams.

Departamentas informavo, kad šiais metais didelio masto potvynis galimas Birštono, Jurbarko rajono, Kauno rajono, Kėdainių rajono, Klaipėdos rajono, Kupiškio rajono, Pagėgių, Panevėžio rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono savivaldybių teritorijose. Jų gyventojai turėtų būti pasirengę vandens stichijai.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, pagal orų prognozes sniego tirpimas jau yra prasidėjęs visoje Lietuvoje, tad tikėtina, kad vanduo pradės kilti pirmą kovo savaitę, o piką pasieks apie kovo vidurį.

Grėsmė – labai maža

Savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Kęstutis Jakštas, po posėdžio sakė, kad aptarta dabartinė hidrometeorologinė situacija, galimo potvynio mastas ir padariniai Kupiškio rajono savivaldybės teritorijoje.

„Pagal šios dienos Aplinkos apsaugos agentūros pateikiamus potvynių grėsmės ir rizikos žemėlapių duomenis, potvynio grėsmė yra labai maža. Vertinant didžiausią riziką, potvynis paliestų tik nedidelę dalį rajono teritorijų“, – sakė K. Jakštas.

Tačiau, anot pašnekovo, bet kuriuo atveju reikia būti pasiruošus, todėl ir rinktasi į pasitarimą.
Svarbiausios rekomendacijos ir patarimai dėl pasirengimo galimiems potvyniams jau paskelbti Kupiškio rajono savivaldybės interneto svetainėje.

„Taip pat paskelbėme seniūnijų seniūnų ir ekstremalių situacijų operacijų centro materialinio techninio aprūpinimo ir administravimo grupės narių, vyr. civilinės saugos specialistės kontaktus, kuriais nuo potvynio padarinių nukentėję gyventojai galės kreiptis dėl evakuacijos, laikino apgyvendinimo kolektyvinės apsaugos statinyje, dėl aprūpinimo maistu ir kitomis būtiniausiomis priemonėmis organizavimo ar kitais iškilusiais klausimais“, – teigė pašnekovas.

Atsižvelgdama į aplinkybes, Ekstremalių situacijų komisija gali ir vėl rinktis į posėdį.

Spėja ilgai trunkantį potvynį

Per rajono Tarybos posėdį praėjusį ketvirtadienį, vasario 25 dieną, patvirtinta šių metų prioritetinių melioracijos darbų rajone programa. Jiems šiemet skirtas 201 tūkst. eurų.

Lėšos atiteks Lėvens tvenkinio priežiūrai, melioracijos griovių žolės pjovimui, melioracijos sistemų priežiūrai, remontui ir panašioms kitoms reikmėms.

Šį klausimą rajono Tarybos nariams pristatęs Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus melioracijos specialistas Rimantas Bimbiris patikino, kad rajone šiemet neturėtų kilti labai didelis potvynis.

Situaciją stebi ir galįs pasakyti, kad žemė buvo sausa ir drenažas pamažu geriasi į gruntą. Grioviuose dar vandens nedaug. Tik galima spėti, kad šių metų potvynis užsitęs. Tikrai neprognozuojama, kad bus taip, kaip buvo 2010 metų pavasarį, kai per parą Lėvens tvenkinyje vanduo pakilo net 40 cm.

Autorės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video