2024/03/29

 

PRO MUZIEJAUS LANGUS ŠYPSOSI JĖZUSIUKAI

Kupiškio etnografijos muziejaus parodą galima apžiūrėti tiesiog pro langus.
Jurgos Banionienės nuotraukos

Šiuo šventiniu metu pavakariais, kai visame mieste įsijungia girliandos ir dekoracijos, Kupiškio etnografijos muziejaus languose sušvinta Jėzusiukai. Ne mediniai, kokius esame įpratę matyti, o sukurti iš molio. Jų autorius – Širvintose gyvenantis tautodailininkas Raimondas Šalaševičius. Tai pirmas jo molinukų išėjimas į pasaulį.

Jurga BANIONIENĖ

Kupiškio etnografijos muziejaus parodų salėje veikia kontrastinga paroda, kur susitinka dvi kartos, dar besimokanti tapyti ir brandi. Čia eksponuojami Kupiškio meno mokyklos dailės skyriaus mokinių ir muziejaus dailės rinkiniuose saugomi menininkų darbai žiemos tema.

Ypatinga paroda

„Parodos idėja – dviejų pasaulių sandūra, dvi kontrasto linijos, branda ir jaunystė, tapybos patirtis ir prasidedanti patirtis, tarsi senų metų susidūrimas su naujais, su svajone ir realybe. O salę per pusę skiria R. Šalaševičiaus Jėzusiukai. Mes juos vadiname būtent taip, ne Rūpintojėliais.

Jėzusiukai savo charakteriu, natūra išdykę, lygiai tokie, kaip jaunystė, mėgstanti šėlsmą ir svajones, linkę daryti tai, ko negalime, bet per tai ateina patirtis. O ta brandi karta – besirūpinanti. Jėzusiukai visa tai ir sujungia, nes visada einame ratu ir vieni be kitų negalime“, – apie šią parodą pasakojo Etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė.

Paskelbus karantiną, imta svarstyti, kaip tokiu metu, kai parodų salių durys lankytojams užvertos, menas vis dėlto galėtų pasiekti žmones. Nutarta Jėzusiukus sutupdyti ant palangių.

Plačiau skaitykite gruodžio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Jėzus iukai – tai GĖRIS… Gaila, kad muziejuje esančio ŠVENTO JONO-KRIKŠTYTOJO kilmė nenustatyta…O vieną tokį nenustatyti veikėjai išsivežė iš mano gimtojo kaimo, kur liko tik tuščias stogastulpis… Tai įvyko prieš pusę amžiaus, niekas nepasakys, kokio liaudies meistro tai buvo kūrinys, pastatytas gimtajam kaime prie Pyvesos ištakų. Yra toks vienas panašus muziejuje, domėjausi jo kilme. Kai jis buvo „išimtas“ iš mūsų kaimo, kalbėjo žmonės, kad tai padarė „muziejininkai“… Bet gali būti, kad koks nors tuometinis partorgas šitaip kovojo su „praeities atgyvenom“…

Rekomenduojami video