2024/03/29

 

PAJAUSTI KALĖDAS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jurga BANIONIENĖ,
žurnalistė

Nori nenori, iškritus pirmam sniegui, padvelkia Kalėdomis. Ir nors atrodo, kad jos dar toli, kelios savaitės prašuoliuos nepastebimai.
Šventinę nuotaiką kelia viena po kitos įvairiuose šalies miestuose įžiebiamos žaliaskarės.

Kelis pastaruosius metus visos Europos dėmesį traukia Lietuvos sostinės Katedros aikštėje pastatyta pagrindinė šalies Kalėdų eglė. Šį sykį siurrealistinė, moderni, iš metalo konstrukcijų ir natūralių eglišakių, padabinta spalvas keičiančiomis girliandomis, žaisliukais bei veidrodžiais. Ir šiais metais ji pelnė pripažinimą kaip viena gražiausių. Smagu, kad esame matomi pasaulyje.

Renginio organizatoriai kvietė eglutės įžiebimą stebėti per televiziją, nesibūriuoti, tačiau šių raginimų mažai kas klausė – į aikštę pamiršę visas epidemiologų rekomendacijas plūdo vilniečiai. Ir ne vien apie sostinę tą patį galima pasakyti.

Šalies miestus eglės puoš visą šventinį laikotarpį, tad atrodo, dienų pamatyti šį Kalėdų simbolį į valias. Betgi ne. Reikia čia ir dabar.

Eglių įžiebimas tapo proga išeiti iš namų ir pamiršus visus karantino apribojimus džiaugtis artėjančiomis šventėmis.

Tokius masinius gyventojų susibūrimus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai stebi su siaubu. Ir kaipgi kitaip. Kai koronavirusas aktyviai laiko mus savo gniaužtuose, taip atsipalaiduoti išties nereikėtų. Situacija išlieka labai sudėtinga.

Valdžia po tokių dalykų ėmėsi griežtesnių priemonių – viešose vietose leidžiama būriuotis tik iki dviejų asmenų, o prekybos centrams rekomenduojama nereklamuoti akcijų ir išpardavimų. Draudimai draudimais, bet jei turi bent kiek nuovokos ir sveiko proto, esi sąmoningas, tai jų ir nereikės. Žinoma, dabar, kai uždarytos kavinės, nevyksta parodos ir bet kokie kultūriniai renginiai, pasižmonėti nėra kur. Ypač nedideliame Kupiškyje. Bet ta vieta tikrai neturėtų tapti prekybos centras.

Juk turime gražių vietų pasivaikščioti – pamarį, pakupį. Arba sėdai į mašiną ir važiuok į Šimonių girią šviežiu žiemos oru pakvėpuoti. Kartu pravėdinsi ir galvą nuo įkyrių minčių. Žinoma, jos lenda. Žmogus visada buvo ir bus sociali būtybė, negalinti visavertiškai funkcionuoti būdama viena.

Betgi nėra taip blogai – galime iš namų išeiti. Jei informacinės technologijos – ne koks baubas, jos atveria išties plačias galimybes. Atsisėsk prie kompiuterio ir kalbėk su giminėmis, draugais, pažįstamais. Sakysite, ne tas pats, kas gyvas bendravimas? Be jokios abejonės, virtualus ryšys ir vaizdo skambučiai jo neatstos, bet vis šiokia tokia galimybė šiuo išskirtiniu metu būti matomam ir matyti. Ir tikėtis, kad šventės bus. Kitokios, gerokai ramesnės, bet ne mažiau jaukios ir šiltos, jei tik patys susikursime jų nuotaiką. Juk Kalėdos – tai jausmas. Jauskime ir būkime sveiki.

 

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • pagaliau , gražaus laukimo visai bendruomenei 🙂

Rekomenduojami video