2024/04/25

 

VAISTAI – NE SALDAINIAI

Šeimos gydytoja Ginta Pupelytė pabrėžė, kad vaistų suderinamumas ypač svarbus inkstų nepakankamumą turintiems pacientams. Tokiems žmonėms nepageidaujamos reakcijos būna dar stipresnės. Autorės nuotrauka

Šeimos gydytoja Ginta Pupelytė pabrėžė, kad vaistų suderinamumas ypač svarbus inkstų nepakankamumą turintiems pacientams. Tokiems žmonėms nepageidaujamos reakcijos būna dar stipresnės.
Autorės nuotrauka

Pasak vaistininkų, dažniausia klaida, kurią daro pacientai, yra skirtingų vaistų vartojimas vienu metu. Medikai taip pat pritaria šiai nuomonei ir ragina pacientus visų vartojamų vaistų suderinamumą aptarti su savo gydytoju.

Kurių vaistų sąveika labiausiai rizikinga, kaip tinkamai vartoti antibiotikus ir kas nutiktų, jei vaistus užsigertume arbata arba greipfrutų sultimis, papasakojo Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Ginta Pupelytė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kada derėtų susimąstyti apie vartojamų vaistų derinimą? Kodėl tai daryti būtina?

Apie vaistų suderinamumą reikia pagalvoti vartojant jau ir du vaistus, o kuo jų daugiau, tuo didesnė ir tarpusavio reakcijų rizika. Kartu vartojami medikamentai gali mažinti vienas kito aktyvumą, todėl negausime norimo gydomojo vaisto poveikio. Jei aktyvumas būtų didinamas, tada pacientui pasireikštų nepageidaujama reakcija.

Vaistų suderinamumas ypač svarbus nepakankamą inkstų funkciją turintiems žmonėms, nes vaistai iš jų organizmo išskiriami ne taip gerai, tokiems pacientams nepageidaujamos reakcijos būna dar stipresnės.

Kurių vaistų sąveika labiausiai rizikinga? Kodėl?

Labiausiai rizikinga sąveika yra krešėjimo sistemą veikiančių ir nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, skirtų skausmui malšinti.

Dėl nesteroidinių vaistų nuo uždegimo pažeidžiama skrandžio gleivinė, formuojasi žaizdelės ir opos. Esant suskystintam kraujui, pacientas gali ir nukraujuoti.

Todėl renkantis vaistus nuo skausmo, ypač turintiems širdies ir kraujagyslių ar kitų gretutinių ligų, būtina pasikonsultuoti su savo gydytoju. Jis parinktų saugiausią vaistą pagal turimas jūsų ligas.

Plačiau skaitykite gruodžio 1 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video