2024/04/24

 

MODESTOS DOVANŲ IDĖJA – ADVENTO VAINIKAS

Rytoj prasideda adventas, rimties, susikaupimo laikas, laukiant gražiausių metų švenčių. Viena jo tradicijų – advento vainikas. Į jį, padarytą iš pušies, eglės šakų, įstatomos keturios žvakės, viena uždegama pirmą advento sekmadienį, antrą – dvi, trečią – jau trys, o paskutinį prieš Kalėdas visos keturios.

Tokį vainiką, pasitelkus šiek tiek fantazijos ir išmonės, nesudėtinga pasidaryti ir patiems. Kaip tai padaryti, sutiko papasakoti kupiškėnė Modesta Janušauskienė.

Jurga BANIONIENĖ

Rankų darbo dovana – mielesnė

Modesta teigė, kad baigiantis lapkričiui, kai po truputį daugelis pradeda kalbėti apie dovanas, Kalėdų laukimą, kai per radiją jau skamba pirmosios kalėdinės melodijos, ją ima lankyti mintys apie staigmenas savo artimiesiems ir draugams.

„Smagu kažką gauti, kad ir nedidelę dovanėlę, taip pat gera ir pačiam padovanoti. Jei tai tavo rankų darbo dovana – dar geriau. Pernai prieš Kalėdas pradėjau galvoti, kuo galėčiau nustebinti, kad nereikalautų daug pastangų, būtų tikrai naudojama, gražu ir papuoštų kitų namus šventiniu laikotarpiu. Taip kilo idėja padaryti advento vainikus. Pirmiausia pasidariau vainiką sau. Labai patiko pats kūrybos procesas, kai gali įdėti įvairias puošmenas, kokias nori, derinti spalvas. Žinoma, galima vainiką ir prekybos centre nusipirkti, bet jis bus toks, koks yra, o darydamas pats gali kurti savaip“, – kalbėjo M. Janušauskienė.

Šiais advento vainikais Modesta Janušauskienė praėjusiais metais puošė savo namus ir džiugino draugus.
Nuotraukos iš asmeninio Modestos Janušauskienės albumo

Ko reikės?

Pasak Modestos, pasidaryti advento vainiką tikrai nesudėtinga, reikia tik laiko ir noro. Pati svarbiausia ir reikalingiausia vainiko medžiaga – pagrindas.

„Galima jį pasidaryti iš šiaudų arba tiesiog nusipirkti jau pagamintą. Šiandien jų tikrai galima rasti didžiausiuose prekybos centruose. Tada reikėtų apgalvoti, ką dėsime ant pagrindo. Tinka eglės, kėnio šakelės, kankorėžiai. Man gražiausia kėnio šakelės, jų galima įsigyti gėlių parduotuvėse ar prekybos centre. O toliau – tik fantazijos reikalas. Galima puošti vainiką eglutės žaisliukais, džiovintomis uogomis, riešutais, cinamono lazdelėmis, džiovintais apelsinais, kaspinėliais, medvilnės žiedais, dirbtiniu sniegeliu, kankorėžiais. Tinka viskas, ką turite.

Šakeles tvirtinu su siūlu, o visus papuošalus klijuoju su karštų klijų pistoletu, bet puikiai galima apsieti ir be jo“, – vainikų kūrimo procesą apibūdino Modesta.

Švenčių laukimas – ypatingas metas

Ji prisipažino šiemet taip pat būtinai papuošianti namus šiuo advento simboliu, o ar darys vainikus kaip dovaną, dar nesvarstė. „Nebent kai kas labai norės“, – šypsojosi pašnekovė.

Modesta sakė labai mėgstanti laiką prieš šventes. Smagu galvoti ir pirkti dovanas, o jas pakuoti moteriai – tikras malonumas, visada stengiasi kuo gražiau ir įdomiau tai padaryti.

„Su vyresniu sūnumi kepsime ir dekoruosime meduolius, gaminsiu šventinius desertus ir lauksiu švenčių“, – tvirtino M. Janušauskienė.

Modestos meduolinės tešlos receptas

Reikės:
500 g miltų,
100 g margarino,
200 g medaus,
200 g cukraus,
2 kiaušinių,
1–2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių,
1–2 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio (gvazdikėlių, cinamono).

Medų, cukrų ir margariną šildome kartu, kol viskas suskystėja. Atvėsiname, įmušame kiaušinius, išmaišome, dedame persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišome.
Tešlą porą valandų palaikome šaldytuve. Paskui iškočiojame iki 3–4 milimetrų storio. Išpjaustome norimos formos meduolius ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šaunuolė

Rekomenduojami video