2024/03/28

 

SOSNOVSKIO BARŠČIAI KUPIŠKYJE NYKSTA

Baigiami sunaikinti barščiai. Nuotrauka iš Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus archyvo

Baigiami sunaikinti barščiai.
Nuotrauka iš Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus archyvo

Iki liepos 31 dienos savivaldybės galėjo teikti paraiškas paramai Sosnovskio barščiams naikinti. Šiam tikslui iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos skirta beveik 600 tūkst. eurų.

Ar Kupiškio rajono savivaldybė pasinaudojo šia parama?

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Ne tragedija

Aplinkos ministerijos oficialiame internetiniame puslapyje skelbiama, kad paramai gauti numatyti reikalavimai. Sosnovskio barštis turi būti naikinamas tik valstybei ar savivaldybei priklausančiuose žemės sklypuose. Be to, savivaldybė turi būti parengusi šio invazinio augalo populiacijos gausos reguliavimo veiksmų planą.

Atrinktos paraiškos prioriteto tvarka vertinamos pagal šiuos kriterijus: Sosnovskio barščio plotai yra saugomose teritorijose arba plotuose yra saugomų rūšių, jie yra urbanizuotose teritorijose (auga šalia visuomeninių, gyvenamųjų pastatų, rekreacinėse teritorijose ir pan.), savivaldybė prisideda savo lėšomis ir naikins šį augalą ne trumpiau kaip penkerius metus.

Maksimali projekto dotacija – iki 100 tūkst. eurų. Kompensuojama iki 70 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Projektas turi būti įgyvendintas ne ilgiau kaip per 36 mėn. nuo sutarties pasirašymo. Sutartis planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Kupiškio rajono savivaldybė šia parama nepasinaudojo. Pasak Savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Bimbirio, nėra poreikio tai daryti, nes Sosnovskio barščius Kupiškio rajone baigiama išnaikinti.

„Ši parama reikalingesnė regionams, kuriuose Sosnovskio barščiai auga šimtais hektarų. Kupiškio rajone ši problema nėra tiek išvešėjusi“, – paaiškino Savivaldybės atstovas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video