2024/03/28

 

VALDŽIOS ŽMONIŲ ATSAKYMAI SKAITYMO TEMA – LINKSMI IR RIMTI

Ar kada esate susimąstę, kokių profesijų žmonės daugiausia skaito knygas? Kokią gerąją skaitymo patirtį jie galėtų perteikti jaunajai kartai?
Alizavos pagrindinės mokyklos mokinių taryba nusprendė pasidomėti, ką skaito Kupiškio rajono savivaldybės įstaigų vadovai, Tarybos nariai, ir savo ruožtu inicijavo akciją „Valdžios žmonės apie knygas“.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Balandžio 2-oji – legendinio vaikų rašytojo Hanso Christiano Anderseno gimimo diena. Ši diena visame pasaulyje minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Idėją šią dieną paminėti iškėlė Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY) 1967 metais. Nuo tada šią dieną mini bibliotekos, mokyklos, vaikų knygų rašytojai ir jų skaitytojai.

Tarptautinės vaikų knygos dienos proga Alizavos pagrindinės mokyklos mokinių taryba inicijavo akciją „Valdžios žmonės apie knygas“.

Anketos tikslas – sužinoti, ar valdžios žmonės skaito knygas, kokios įtakos tai turi jų karjerai. Respondentams buvo pateikta dvidešimt klausimų. Mokiniai prašė papasakoti apie skaitymo patirtį vaikystės metais, ar paauglio ryšys su knyga buvo nenutrūkęs, kokią knygą jie rekomenduotų perskaityti kitiems, ar skaito elektronines knygas ir netgi sulaukė kompromituojamo klausimo – ar respondentai norėtų parašyti knygą apie savo gyvenimą.

Šiam sumanymui rengtasi vasarį – mokiniai siūlė būsimos anketos klausimus, o iniciatyvinė grupė juos rūšiavo. Mokyklos mokinių tarybos prezidentė Rusnė Baliūnaitė elektroniniu paštu išsiuntė 17 anketų Kupiškio rajono savivaldybės vadovams, rajono Tarybos nariams. Į anketos klausimus atsakiusiųjų nebuvo gausu – tik 3 asmenys.

Alizavos pagrindinės mokyklos mokinių tarybos prezidentė Rusnė Baliūnaitė iš beveik dvidešimties anketų, išsiųstų valdžios atstovams, atsakytas gavo tik tris. Pasak jos, laukti buvo verta. Tai labai įdomi patirtis.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pakalbinta dešimtokė R. BALIŪNAITĖ teigė, kad ir tie keli gauti atsakymai vertingi. Sulaukti atsakymų iš žinomų Kupiškio rajono žmonių buvo labai įdomu, o kai kurie jų atsakymai netgi privertė susimąstyti.

Kaip jauteisi siųsdama anketas rajono valdžios žmonėms, ko tikėjaisi iš jų?

Siųsdama anketas, pasijaučiau kaip tikra mokyklos prezidentė. Rajono valdžios žmonės turi labai daug darbų, yra užsiėmę, todėl daug atsakiusiųjų ir nesitikėjau. Labai džiaugiuosi, jog į mūsų anketos „Valdžios žmonės apie knygas“ klausimus surado laiko atsakyti rajono Savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė, UAB „Durpeta“ kokybės vadovas, rajono Tarybos narys Valentinas Beinoris ir Alizavos seniūnijos seniūnė Raminta Ribokaitė.

Ar tie atsakymai jums, jaunimui, svarbūs?

Manau, jog valdžios atstovų dėmesys mokiniams parodo domėjimąsi jaunimu, dalyvavimą rengiant jų iniciatyvas. Palaikymas iš valdžios žmonių yra būtinas. Tai suteikia mums daugiau pasitikėjimo, laisvės ir leidžia mūsų balsams būti išgirstiems. Ar šmaikštūs, ar rimti atsakymai apie knygas padėjo mums geriau su Jais susipažinti ir pasimokyti.

Kas Tau labiausiai patiko, įsiminė? Ar verta, kad jaunimas tai žinotų?

Buvo labai įdomių atsakymų – vieni sukėlė šypseną, kiti privertė juos užsirašyti. Nemažai knygų pasižymėjau ir per karantino dienas būtinai perskaitysiu. Labiausiai man patiko atsakymai į klausimą „Ar prisidedate prie skelbiančiųjų, kad šiuolaikiniai mokiniai neskaito arba skaito mažiau?“ Visi atsakiusieji stojo į jaunimo pusę, rado tam priežasčių ar išvis nepritarė šiam teiginiui.

Pavyzdžiui, V. Beinoris atsakė manantis, kad knygų jaunimas skaito mažiau ir kad tai absoliučiai normalu, internetas, televizija, „Youtube“ kanalai, teatras gali pasiūlyti didelę dalį pažintinės informacijos labiau priimtinu būdu – su vaizdu ir garsu.

Antai J. Trifeldienė privertė susimąstyti. Anot jos, jaunimas knygų gal ir mažiau skaito, bet ar šiaip skaito mažiau, abejotina. Juk skaitymas – tai straipsnių, SMS žinučių telefone, informacijos socialiniuose tinkluose skaitymas.

Taip pat buvo įdomu sužinoti, ką valdžios žmonės skaitė būdami mūsų metų, kaip atsiskaitinėdavo.
Įdomu, kad kelias knygas vis dar galime rasti įtrauktas į privalomų perskaityti knygų sąrašus. Juk geros knygos niekada nemiršta.

Nustebau gavusi pasiūlymą perskaityti Baudžiamąjį kodeksą – jį tikrai prisiminsiu.

Kokią vietą knyga užima Tavo gyvenime?

Asmeniniame ir mano draugų gyvenime pilna greitos informacijos, o gyvenimo tempas tikrai ne ką lėtesnis. Knygas skaitau tada, kai noriu atitrūkti, pailsėti ir kai turiu laiko. O dabar, kai laisvo laiko daugiau, knygas skaitau daug dažniau.

Mėgstu visokias knygas: poezijos, mokslines, grožines, senas ir šiuolaikines.
Didžiausią įspūdį paliko Kotrynos Zylės „Sukeistas“, Čarlzo Dikenso „Sunkūs laikai“ ir Emmi Itaranta „Vandens skonis“.

Manau, kad jaunimas turi daug pasirinkimų, ką skaityti ir kaip.

Tai priklauso nuo to, kas patys esame. Kai kuriems knygas skaityti nėra „kieta“, o kiti atvirkščiai – neįsivaizduoja dienos be knygos.

Mes, šiuolaikinis jaunimas, esame labai spalvingi ir labai skirtingi. O geriausia tai, kad turime laisvę rinktis kokiems būti.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Nebūkit pikti. Valdžios žmonės taip užsiėmę darbais, svarbiais įvykiais, kad vaikų žaidimams neturi laiko. Be to, nėra instrukcijų, kaip reaguoti. O kas apmokės už tokį darbą? O ką viršininkas pasakys kai darbo metu nepatvirtintas apklausas atsakinėsi? Dar neaišku, kokios partijos to vaiko tėvai, kam naudos apklausos rezultatus, be to, meras grįžta. Supraskit, geriau nerizikuot.

  • To reikejo ir tiketis. Bukim biedni, bet teisingi. Ir neskaito, ir neraso, ir renginiuose nedalyvauja. Gana zemo lygio. Bet va, domisi apkalbomis, kada, kas kur su kuo tiksliai pasimylejo, kieno darzineje, kas pasigere, kas ir kur priveme. Uoj, kaip idomu. Moterys tuojau atgyja, veidai raudoni, zvalios…..

  • Iš 17-os anketų atsakyta (net) į 3-is.
    Atliktos apklausos išvada:
    Tik trys rajono tarybos nariai moka rašyti, ne tik skaityti.

Rekomenduojami video