2024/04/24

 

SAVAITĖS PRADŽIA – SU PLEŠKANČIA ŽOLE

Nebedaug trūko, kad gaisras pasiektų ir mišką. Ugniagesiai primena, kad žolės deginimas užtraukia ne tik administracinę baudą. Padegėjai baudžiami ir už gamtai padarytą žalą. Kupiškio PGT nuotrauka

Nebedaug trūko, kad gaisras pasiektų ir mišką. Ugniagesiai primena, kad žolės deginimas užtraukia ne tik administracinę baudą. Padegėjai baudžiami ir už gamtai padarytą žalą.
Kupiškio PGT nuotrauka

Pirmadienis ugniagesiams buvo neramus. Subačiaus miesto gale degė nešienaujama pieva, o Kupiškyje, Lauko gatvėje, pro krosnies angą į namo vidų veržėsi dūmai.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Gesino keturias valandas

Balandžio 6 dieną ugniagesiai skubėjo į Subačiaus miestą. Gautas pranešimas, kad dega pieva už Subačiaus gimnazijos.

Pagalbą iškvietė rūkstančius dūmus pastebėjęs vietinis gyventojas. Kurį laiką jis pats bandė gaisrą gesinti, bet triūsas buvo bevaisis. Ugnis bemat išplito – išdegė 3 hektarai sausos žolės.

Gesinimo darbai vyko net keturias valandas. Laimė, gaisras nepersimetė į mišką. Išsaugotas netoliese stovėjęs ūkinis pastatas, nuo liepsnų išgelbėti trys šiltnamiai, du mūriniai garažai.

Pasak Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovo Vytauto Kazlausko, išdegusi teritorija priklauso Subačiaus seniūnijai. Kol kas neaišku, padegimas tyčinis ar ne – įvykis tiriamas. Vakarykštė diena buvo saulėta, tad ugnis galėjo įsiplieksti ir nuo stiklo šukės pernykštėje žolėje. Yra tikimybė, kad gaisras galėjo kilti ir dėl neužgesintos nuorūkos ar dėl kitų, netgi tyčinių, priežasčių.

Ugniagesiai primena gyventojams, kad deginti žolę draudžiama. Liepsnos gali pasiglemžti ne tik namus, bet ir žudo gyvąją gamtą – sunaikina paviršinį humuso sluoksnį, augalus ir jų sėklas, daigus, augalų ūglius, vabzdžius, gyvūnus, paukščius ir jų jauniklius. Padegėjai yra griežtai baudžiami. Jiems numatytos administracinės baudos, atskirai reikės sumokėti ir už gamtai padarytą žalą.

Uždūmytas namas

Tos pačios dienos vakarą gaisrininkai suko ir į Lauko gatvę Kupiškyje. Iš čia gautas pranešimas, kad uždūmytas dviejų aukštų namas. Ugniagesius iškvietė negyvenamą namą prižiūrintis giminaitis. Dūmai į namo vidų pradėjo nevaldomai veržtis užkūrus krosnį rūsyje. Atvykę ugniagesiai išvėdino patalpas. Labiausiai tikėtina įvykio priežastis yra susijusi su krosnies eksploatavimu.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video