2024/04/19

 

ADOMYNĖJE „KARPĖ“ VAIŽGANTĄ

Virginija Jurevičienė pagyrų negailėjo kolegei uteniškei Rasai Sliesoriūnienei (stovi pirma iš kairės), kuri ne tik karpė, bet ir pripiešė daugybę portretų.

Adomynė, šių metų mažoji kultūros sostinė, nestokoja svečių ir įvairiausių renginių. Praėjusį šeštadienį, liepos 20 dieną, su Adomyne atsisveikino respublikinio karpytojų plenero dalyvės. Jų buvimą čia primins Adomynės dvarui dovanoti karpiniai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Per karpytojų plenero uždarymą kalbėjusi Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus, liaudies meno studijos „Židinys“ pirmininkė Virginija Jurevičienė sakė, kad Kupiškio kraštas antrus metus tampa karpytojų susibūrimo vieta. Pernai Uoginių amatų centre surengtas pirmas karpytojų pleneras. Jis buvo tarptautinis. Sulaukta dalyvių net iš kelių užsienio šalių.

Šiemet nutarta rengti respublikinį plenerą. Jame dalyvavo 18 talentingų karpytojų iš Akmenės, Jonavos, Kauno, Kėdainių, Kuršėnų, Kupiškio, Marijampolės, Obelių, Subačiaus, Utenos, Tauragės, Vilniaus. Jos sukūrė 24 asimetrinius karpinius ir juos padovanojo Adomynės dvarui.

„Plenero tema buvo „Vaižganto gyvenimo keliu“. Mat 2019-ieji yra paskelbti rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto metais. Išgirdusios, kokia bus tema, karpytojos šiek tiek suglumo, neįsivaizdavo, ką šia tema reikės karpyti. Nuomonė pasikeitė po ekskursijos į Svėdasų krašto muziejų, atidžiau įsigilinus į Vaižganto kūrybą, pasidomėjus šio iškilaus rašytojo gyvenimu. Jo tėviškė yra visai netoli Adomynės, Maleišių kaime. Susirinkusios karpytojos aptarinėjo savo įspūdžius, ginčijosi, diskutavo, o vėliau savo jausmus ir mintis sudėjo į karpinius.

Publika šiltai priėmė rašytoją, bardą Vytautą V. Landsbergį.
Autorės nuotraukos

Ne visos karpytojos karpo asimetriškus karpinius, kai karpinys nelenkiamas, o iškarpomas nupieštas vaizdas. Kai kurioms toks karpymo būdas buvo tikras išbandymas, bet visi darbai pavyko. Adomynės dvaras mus tarsi įpareigojo sukurti sudėtingesnius karpinius, artimus grafikos darbams. Šiaip karpiniai buvo vargšų menas. Jais moterys, neturėdamos kitokių galimybių, puošdavo savo namus. Smagu, kad karpymo meno atėjo pasižiūrėti mažosios adomynietės. Jas šio meno subtilybių mokė Lietuvoje garsios karpytojos Laima Skipitienė, Alma Stugienė, Albina Mackevičienė, Rasa Sliesoriūnienė, Simona Bijanskienė.

Uteniškė R. Sliesoriūnienė pripiešė daugybę portretų. Eglė Dvarionaitė-Vindašienė atvežė linkėjimus iš J. Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus Kaune darbuotojų“, – pasakojo V. Jurevičienė.

Karpytojų plenerą vainikavo jo dalyvių apdovanojimai, padėkos. Savivaldybės padėka įteikta šio plenero iniciatorei ir kuratorei V. Jurevičienei, atskirai padėkota Adomynės bendruomenės pirmininkei, Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotojai Virginijai Pakalniškienei ir Kupiškio kultūros centro Adomynės padalinio darbuotojai Rimai Lapienienei už pagalbą organizuojant respublikinį karpytojų plenerą.

Kitais metais šalies karpytojos rinksis į Tauragę, o 2021 metais vėl planuojamas tarptautinis karpytojų pleneras Kupiškyje.
Po oficialios respublikinio karpytojų plenero uždarymo ceremonijos visiems šio renginio dalyviams koncertavo Vytautas V. Landsbergis. Renginys baigtas sugiedojus kupiškėnų himną. Atviruką su jo žodžiais buvo gavusios visos karpytojų plenero dalyvės.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video