2024/03/29

TRADICINĖ ŠVENTĖ SU NETRADICINIU PASIRODYMU

Vasarai įpusėjus juodpėniškiai renkasi į savo tradicinę šventę „Po liepa“. Į ją suvažiuoja kraštiečiai, draugai, giminės.

Rasa ČEPAITĖ

Ir šiemet šventiškai paruošti stalai laukė vieną po kito pasirodymus stebinčių susirinkusių žmonių.

Nuskambėjus vietos vokalinio ansamblio lyrinėms dainoms, visus linksmino iš Panevėžio atvykęs folkloro ansamblis „Raskila“. Šventės kulminacija tapo klaipėdiečio, vasaras leidžiančio Juodpėnų apylinkėse, Beno Šarkos pasirodymas. Bendruomenės pirmininkė Agnė Šerelienė išsyk visus nuteikė, kad laukia netradicinis vaizdas.

Iš tiesų, jau nuo pat pradžių, prisistatant menininkui, nuvilnijo šurmulys. Išvaizda, grimas bylojo, kad tai bus kažkas išskirtinio.

Pasirodymas buvo kaip apeigos, skirtos visoms kadaise šiame kaime gyvenusioms kartoms. Spektaklio scenos, muzika priminė pagoniškus ritualus.

Teatro šamanu tituluojamas B. Šarka baigė režisūrą Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete ir Klaipėdoje įkūrė „Gliukų“ teatrą. Menininkas kuria autorinius spektaklius, performansus, taip pat įsijungia į kitų režisierių, menininkų projektus kaip kviestinis aktorius ar performanso atlikėjas.

Įdomu tai, kad „Gliukų“ teatre kartu su B. Šarka kūrė ir kupiškėnas, kurį laiką vėliau dirbęs „Kupiškėnų minčių“ redaktoriumi, Ovidijus Petkevičius. Deja, jau iškeliavęs į Anapilį.

Po spektaklio scena virtusią pievelę menininkui padėjo sutvarkyti vietos ūkininkas Gediminas Aleksandravičius, jau kuris laikas bendraujantis su menininku, vis dažniau vasaras leidžiančiu Juodpėnuose.

 

Bendrauti ir linksmintis tradicinė Juodpėnų kaimo šventė „Po liepa“ sukviečia į vieną būrį visų kartų atstovus.
Simono Dariaus nuotraukos

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Padejo sutvarkyti pievele.?….tas pats kas pavalgius suplove indus.

Rekomenduojami video