2024/04/20

 

SUMANYMAS, KILĘS IŠ MEILĖS KNYGOMS

Dažnas lietingą vasaros dieną įsivaizduojame su knyga rankose. O jei neturime ką skaityti, keliaujame į biblioteką. Būna ir taip, kad biblioteką galima rasti tiesiog parduotuvėje.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Idėja klesti porą metų

Netradicinėje vietoje įkurdinti biblioteką sumanė Vilius Valintėlis, UAB „Bočiupis“ savininkas. Mintis parduotuvėje skirti kampelį, kuriame žmonės galėtų išsirinkti patinkamą leidinį ir jį parsinešti paskaityti, kilo iš meilės knygoms. „Pats mėgstu skaityti, tik laiko, žinoma, vis pritrūksta. Dievinu detektyvus, istorinio žanro knygas. Pagalvojau, kam tos grotos ant langų, tai geriau knygos“, – sumanymą išdavė verslininkas.

Visas bibliotekos knygas geranoriškai atidavė kiti žmonės. „Pradžioje kreipiausi į darbdavių klubą, paskelbiau draugams, daug atidavė mokytojai“, – vardijo V. Valintėlis.

Vyras teigė, kad parduotuvė šiais laikais yra kaimo traukos centras. Žmonės ateina ne tik apsipirkti, sumokėti mokesčių, bet ir sužinoti naujienų. Šiuo metu bibliotekėlės yra įsikūrusios „Aibės“ parduotuvėse Virbališkiuose, Salamiestyje ir Kupiškio marių viloje Pajuodupės kaime. Vėliau planuojama įrengti dar kelias bibliotekas. Viena jų bus ir Kupiškio mieste.
Biblioteką parduotuvėje įkurti paskatino ir populiarėjanti tvarumo mada. Juk šiais laikais mes viską panaudoję išmetame, nors galime tą patį daiktą panaudoti antrąkart. Todėl V. Valintėlis ragina visus žmones, turinčius nebereikalingų knygų ar žurnalų, atnešti į „Aibės“ parduotuves Salamiestyje ir Virbališkiuose ir prisidėti prie šios geranoriškos idėjos.

Bibliotekos parduotuvėje sumanytojas tikino, kad tokia idėja – ne jo paties išrasta naujovė. Užsienyje pliažuose žmonės gali pasiimti knygų, perskaityti ir grąžinti atgal, tad kodėl gi to nepadarius parduotuvėje?

Aibės“ Virbališkiuose pardavėja Diana Paukštienė teigė, kad žmonės skaito ir domisi knygomis.
Autorės nuotrauka

Verslininkas atskleidė kirbančią mintį, kad vėliau žmonės galėtų ne tik pasiimti knygą, bet ir mėgstamą muzikinę plokštelę.

Apsilankius parduotuvėje

Nuvykome į „Aibės“ parduotuvę Virbališkiuose, ten mus pasitiko pardavėja Diana Paukštienė. Moteris sakė, kad žmonės noriai skaito knygas, o pasiėmę jas grąžina. „Dirbu čia nuo kovo. Matau, kad žmonės domisi knygomis. Nesu įpareigota tikrinti knygų grąžinimo, bet kiek žmonių pasiima knygą prie mano akių, tiek ir grąžina. Vietiniai jau baigia perskaityti knygas, kalba, kad norėtųsi naujesnių. Užtat važiuojančius pro šalį pirkėjus ši bibliotekėlė maloniai nustebina. Sulaukiame komplimentų, kad tai įdomus dalykas“, – šypsojosi D. Paukštienė.

Pasak jos, ši idėja tikrai nepalieka abejingų ir skatina skaityti knygas. Skaitantys žmonės ateina pavartyti knygų, perskaito santrauką, pasvarsto, renkasi, kurią knygą imti. Kiti gyventojai, kurie neskaito, bent pačiupinėja knygą ar pasižiūri į jos viršelį.

Pardavėja teigė, kad ir pati mėgsta skaityti. „Dabar pasiėmiau A. Diuma knygą „Dvi Dianos“, bet dar neturėjau laiko jos atsiversti. Aš irgi ketinu papildyti bibliotekėlę savomis knygomis, tik reikia dar nuspręsti, kurias knygas pasilikti, o kurias atiduoti“, – pasakojo moteris.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video