2024/04/18

 

DRASTIŠKAI BRANGSTA DAUGIABUČIŲ NAMŲ TERITORIJOS VALYMAS

Kas tvarkys daugiabučių namų kiemus, problema aštrėja. Autorės nuotrauka

Kupiškio daugiabučių namų gyventojai, kurių namus administruoja UAB „Kupiškio komunalininkas“, gavo informacinius lapelius, kad keičiasi teritorijos valymo įkainiai. Nuo balandžio jie bus skaičiuojami pagal buto plotą. Iki šiol teritorijos valymo kaina priklausė nuo buto gyventojų skaičiaus.

Tokia žinia papiktino ne vieną, ypač tuos, kuriems aplinkos tvarkymas brangsta ypač drastiškai. Ar yra alternatyvų?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Estetikos kaina

Antai vieno Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės namo aplinkos kv. metro valymo kaina nustatyta 0,17 euro. Maždaug 60 kv. m buto gyventojai turės aplinkos tvarkytojams sumokėti per 10 eurų. Iki šiol 2 asmenų šeima mokėjo 2,61 Eur. Taigi paslauga brangsta daugiau nei 8 eurais.

Mažiau finansiškai nukentės didesnės šeimos. Pavyzdžiui, 4 asmenų šeima iki šiol už šią paslaugą mokėjo per 5 Eur, o skaičiuojant nuo gyvenamojo ploto, kuris yra apie 50 kv. m, privalės mokėti apie 8,5 eurus. Jai šis mokestis pakyla tik 3,5 eurais.

Dauguma gyventojų paburnodami visgi yra linkę susitaikyti su tokia situacija vien dėl estetinio aplinkos vaizdo. Žinoma, galimi keli variantai šią situaciją išspręsti kitaip – patiems imtis daugiabučio namo aplinkos priežiūros darbų arba rasti žmogų, kuris tai už juos darytų, arba iš viso jos netvarkyti.

Pirmas variantas nelabai realus dėl to, kad Kupiškio miesto daugiabučių namų gyventojai sparčiai senėja ir fiziškai nėra pajėgūs kiemų valymo darbus atlikti. Jaunesni yra labai užsiėmę, amžinai skubantys ir visiškai nesuinteresuoti užsikrauti tokios naštos ant savo pečių. Dažnai ir dėl laiptinių plovimo tarp kaimynų nesantaikos kibirkštys įsižiebia. Kai kurie netgi norėtų pirkti ir tokią paslaugą. Deja, Kupiškyje aplinkos, namų, biurų tvarkymo paslaugų teikimo verslas nelabai yra prigijęs. Legaliai tą darbą dirbančių reikėtų su žiburiu ieškoti. Tikėtina, kad privatininkų pasiūlytas paslaugos įkainis tikrai nenusileistų šiuo metu komunalininko siūlomam. Tokie dalykai ne vieno kupiškėno yra praktiškai savo kailiu patikrinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Gerb. 111, tai kad šiukšles už kvadratūra jau ir skaičiuoja, už tai yra mokam vieni iš daugiausiai. Tai gal komunalininkui reikia naujų mašinų ar įdarbint naujų giminaičių kažkam reik. Mokėkit, jei pakėlė mokestį tai ir mokėkit. Mes patys valomės ir kup puikiausiai viskas

  • Prognoze sekantis zingsnis naujai isrinktuju pradeti mokesti uz siukslias skaiciuoti nuo kvadraturos,o ne gyventoju skaiciaus padidejimas irgi bus zenklus na ir ka jus jiems jie turi dideliua dauguma ir gali daryti ne tik ka reike,bet ir ka norite tik toliau nesiskuskit patys isrinkote ir suteikete gale sekmes tustintant pinigines

  • Tai gal jau atėjo laikas kupiškėnams nubusti ir vieną kitą piketą ar mitingą po mero langais suorganizuoti.Atminkite ir žinokite, kad valdžią išrinkti nepakanka, ją pastoviai reikia kontroliuoti, priešingu atveju jos visos labai greitai sugenda.

  • Na tikrai labai gaila,kad daugumas iš čia rašinėtojų nesupranta,
    kad visą galią turi ant biudžetinių įstaigų meras,kaip taryba ir meras
    priima sprendimus taip komunalinininkai vykdo jie patys negali nei pakelti
    mokesčiu,nei sumažinti be mero ir tarybos sprendimo.Na tai darykite išvadas
    kas čia kaltas kas ne niekam čia ne įdomų ar čia brangu jums ar ne jie taip
    nusprendė nes jiems trūksta pinigu na bus koncertai stichijos iš ko mokės
    atlikėjams ir dar kokių nors pramogų jus galvojat ,kad meras čia jums dalina patys
    susimokat per visokius mokesčius na dar eidami į renginį ir bilietą nusiperkat
    kurie nebėra pigus.

  • va,būtumėm išrinkę kitą kandidatą,tada niekas nebekainuotų.Jis su seniūnijos traktoriuku pats ir nušienautų ir sugrėbtų ir niekam mokėt nereikėtų.Jau gi toks geras,toks geras.O nepagalvojam,kad gi ne konservas komunalininkui vadovauja.

  • Tema tokia buitine, o kova vos ne iki pasiutimo. Neapykantos skleidejai galvoja, kad jie “nuodus” maiso kitam, bet nuo ju nyksta ir “serga” tai patys. Ne Meras, ne valdzia ir niekas kitas nera jų priesas, tik patys sau. Geriausia priemone yra tiesiog ignoravimas, negave demesio gal nutils.

  • Atsisakėm raštiškai komunalinio paslaugų patys gyventojai valysimės

    • Jeigu jūs atsisakėt komunalininkų paslaugų ir tvarkysit miestui priklausančią teritoriją jums turėtų mokėti tiek pat, kiek komunalininkams už tą patį darbą. Jei tingėsit ieškot pinigų sau, tai prisiverskit bent patikrinti, kad pinigus už jūsų tvarkomą teritoriją kažkas nesidėtų į savo kišenę.

  • Pikta tai pikta,suprantama,kai tai paliecia pinigine..bet zmones,mums kaime kai konteinerius su siukslem veza 2 kart i menesi,o jei nevezi -nes nepilnas,moki vistiek uz kiekviena nari!ir uz abu vezimus..bandziau aiskintis-tokios taisykles!tai eikit ir rekit po komunalininku langais,galvojat meras cia nori brangint tas paslaugas?kuris zmogus to noretu?nebent privatininkas..

  • Jeigu 10 eur pae menesi. Tai 480 euru išjūau kišenes per kadencija i kazkieno kito kišene. Nuplauke dar vienos atostogos šiltuose krašruose

  • Nesuprantu kodėl nuo ploto o ne nuo gyventoju skaičiaus nelogiška

  • Kainos isaugusios viskam, Komunalininkas negali gyventojams labdara daryti ir darbus atlikti nuostolingai. Visiems cia aisku, kad Meras nera UAB direktorius ir nenustato uz kokia kaina daugiabucius aptarnauti. Kaip prekes pirkdami nei Maximoje nei Norfoje ar turgelyje skandalu nekeliame, taip ir uz paslaugas tiesiog turime moketi, jeigu jas perkame. Kurie gabus rekti, gal ikurkit aplinkos prieziuros imone ar su verslo liudijimu dirbkit ir teikit tokias paslaugas uz pigiau nei tas Komunalininkas.

    • Tarp kitko, tai kai savaitę boikotavom maksimą, tai vieną šeštadienį gavom normalias kainas. Kas spėjo prisipirkti ar netingėjo eilėse stovėti – tas gavo daugiau už tuos pačius pinigus. Turguje nustojom pirkti prastą prekę už gerą kainą – pusė turginių bankrutavo. Tai dėl skandalų nekėlimo yra teisybės, nekeliam jųjų. Nes skandalų godūs pardavėjai nebijo 😉

    • Supratingumo truksta palyginime! Maximos ir Norfos akcininkais nera savivaldybe. O Komunalininko vienintelis akcininkas yra kupiskio savivaldybes taryba!

  • Tai komunalininkai ne savivaldybės įmonė? Nuo kada? Visi pagrindiniai klausimai sprendžiami valdyboje, kurią sudaro Mero pavaldiniai.

  • Mero kadencija antra ir paskutinė, taip, kad dar visko pamatysim.

  • Baikit cia nesamones rasinet,meras cia nei prie ko ,yra tam tarnybos ir dirba savo darba,orinkimai seniai baigesi ir viskas OK…

    • O kam pavaldus Kupiškio komunalininkas, ar ne savivaldybei? Tai vat, jei nežinai tai ir nerašinėk.

  • Dar kartą prisiminkim ką išrinkom ir pagarbkim tylos minute kupiški kuris baigia sugriut nuo “ bardausko“.

  • Taigi prieš rinkimus taip visi liaupsinot koks geras,kaip supranta paprastą žmogų
    niekada neturėjom tokio mero kaip šis tai ko čia dabar dejuoti viskas gerai džiaukitės
    kad pakėlė mokestį gi sumokestat ne gi Kupiškėnai pinigų neturi dirbat visi, darbų daug Kupiškyje
    pensijos didelės tik be lieka džiaugtis gyvenimu.Ar jau ne be geras dar tik pradžia per keturis
    metus visko pamatysite

  • vargas tiems miesto žmonėms,nieko patys nebemoka. Pas mus kaime tai nei apšvietimo turim,nei šaligatvių iki durų nieks nepakloja,nei lapus sugrėbia,nei žolę nupjauna ir net sniego kieme nenuvalo.Pasirodo,mieste viskas priklauso ir net mokėti už tai niekas nežada. Įdomu,įdomu 🙂

    • Pas jus kaime apšvietimui irgi yra mokesčių mokėtojų pinigų, tik iki jūsų nedaeina tie pinigai. Jums kaime ir taip gerai!

  • Tai va, po rinkimų mokesčius pakėlė. Išrinkom, ačiū, ir būčiuokit subinę jam dabar, ką nori tą daro. Yra kas pigiai pjauna, tvarko teritoriją

  • Vilniuje nupjauti žolę 7 arų sklype, kur nedidelis namas, kainuoja 10-15 eurų. Yra kas teikia tokią paslaugą. Nelaukite, kad konservatoriai rūpintųsi paprastu žmogumi. Ši partija atstovauja stambųjį kapitalą. Tad jei išsirinkome, tai atverkime pinigines kaip turtingi.

  • Va ir pirmas blynas po rinkimų nauja/sena rajono valdžia pradėjo savo žygį ateityje bus dar gražiau komanda pirmin su kainų kėlimu juk rinkimai laimėti ir 4 metai priekyje šilti

    • Gales dabar pensininkai moketi ir kaifuoti…juk jie labiausiai ir balsavo uz dabartini mera-sazininga, gera, istikima ir krikscioni.
      Logikos tai 0-zero! Jei mano butas 60kv.ir gyvenu vienas, tai siukslinu tiek pat, kiek apacioj manes gyvenantys 7 asmenys?

      • Na, jeigu netinka tokia kaina, tai ieškai kito žolės pjovėjo/sniego valytojo, kuris pigiau tokios apimties darbus padarys. Arba pats darbų ėmiesi. Tada pamatysi, kad ta kaina nėra jau tokia didelė, kai visas išlaidas sudėsi.
        Komunalininkas nėra monopolininkai kur meras kainas nustato. Ar turi dirbti į minusą? Ir dengti biudžeto pinigais?

        • Tikrai taip! O kur galima pažiūrėti įkainius ir reikalavimus teritorijos priežiūrai? Gal ten nėra taip blogai?

Rekomenduojami video