2024/04/26

 

SAVIVALDOS RINKIMAI – KAS ŽINOTINA RINKĖJUI

Rolandas Aukštikalnis, Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas, informavo, kaip sekasi rengtis artėjantiems savivaldos rinkimams ir kokia tvarka jie vyks. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Rolandas Aukštikalnis, Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas, informavo, kaip sekasi rengtis artėjantiems savivaldos rinkimams ir kokia tvarka jie vyks.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Artėja kovo 3-oji, savivaldybių tarybų rinkimo diena. Iki šios datos savivaldybių rinkimų komisijos dar turi nuveikti nemažai darbų, kad šie rinkimai vyktų sklandžiai. Pasidomėjome, kokios rinkimų aktualijos šiuo metu yra svarbiausios, ką turi žinoti rinkėjai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie rinkėjų korteles ir balsavimą namuose

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis informavo, kad rinkimų apylinkių nariai šiuo metu jau pradėjo rajono gyventojams dalyti rinkėjų korteles. Šias korteles rinkėjams reikia išdalyti iki vasario 23 dienos. Kartu su rinkėjo kortele rinkėjui įteikiama savivaldybių rinkimų komisijų išleista informacinė medžiaga apie rinkimus, kandidatus, kandidatų į savivaldybių tarybų narius-merus rinkimų programa.

„Dalydami rinkėjų korteles rinkimų apylinkių nariai taip pat renka informaciją, kurie gyventojai pageidautų balsuoti namuose. Deja, ne visus rinkėjus pavyksta rasti. Tenka eiti ir pakartotinai.

Jei iki nurodyto termino nepavyks žmogui įteikti rinkėjo kortelės, tai jam pašto dėžutėje bus paliktas ne vardinis kvietimas balsuoti ir visa kita informacija apie rinkimus su nurodytais telefonais pasiteirauti, jei kas neaišku, pranešti, jei žmogus išvyko kitur gyventi. Tokios informacijos reikia, norint patikslinti rinkėjų sąrašus.

Vasario 24 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tvirtina galutinius rinkėjų sąrašus, o namuose balsuojančių rinkėjų sąrašą vasario 28 d., paskutinį ketvirtadienį iki rinkimų dienos, privalės sudaryti ir patvirtinti apylinkių rinkimų komisijos. Tą dieną balsuojančių namuose gyventojų lankymo grafiką tvirtins ir skelbs iki 12 val. apylinkių rinkimų komisijų pirmininkai. Balsavimas namuose vyks kovo 1–2 dieną.

Kaip ir per ankstesnius rinkimus, taip ir per šiuos rinkimus, asmuo, negavęs rinkėjo kortelės, iš anksto ar rinkimų dieną galės balsuoti rinkimų apylinkėje pateikęs asmens dokumentą“, – sakė Savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas.

Kiti balsavimo dalykai

Pasak R. Aukštikalnio, išankstiniai rinkimai vyks vasario 27–28 dieną rajono Savivaldybės patalpose 8–20 val. Tuo metu gali balsuoti tie piliečiai, kurie rinkimų dieną bus išvykę ar dėl kitų priežasčių negalės ateiti į rinkimų apylinkes balsuoti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Tiems, kurie nesinaudoja internetu, išmaniuoju telefonu, neskaito laikraščių,neklauso radijo o žiūri tik į stendus ir yra žemo intelektinio lygio, rinkimuose aplamai geriau nedalyvautų. Taip išeitų, kad ir stendai niekam nereikalingi.

    • Tie, kurie manosi esą labiau žmonės už kitus – dar labiau neturėtų balsuot. Empatijos stoka nėra psichinis sutrikimas, bet daugelis sociumo bėdų iš žmogiškumo trūkumo.

  • Geriau jau tas pirmininkas pakomentuotų, kodėl mieste stovi tušti tie baisūs fanieriniai stendai, net ir Bardausko juose nėra, nors šiaip tai visose vitrinose jau seniai jo pilna. O kur kiti? Padėkit gi mums apsispręsti

  • Tokius žinomus dalykus komentuoja pirmininkas, bet pažiurekit kaip sunkiai rinkimu komisijos nariai randa namus, ypač kaimuose, nei gatviu nei numeriu, eina eina iš namo naman klausinedami,
    net pikta, kaži ką veikia seniunijos, galvojam, kad ju pareiga pasirupint, kad ant namo ar pradžioje namu butu pavadinimai, numeriai, gal ir pats pirmininkas prieš rinkimus tai turetų pasidometi,jau eile metu tuo užsiima,

    • Pagal LR įstatymus, namo numeriu privalo pasirūpinti to namo savininkas, seniūno (savivaldybės) reikalas yra gatvių pavadinimų žymėjimas

      • Komisijos nariai, kad neklaidžiotų ieškodami namų, gali pasinaudoti navigacija arba pasižiūrėti adresus maps.lt

Rekomenduojami video