2024/04/19

 

AR TAPOME GERESNI

Nomeda SIMĖNIENĖ

Statistika, rezultatai, jų apibendrinimas – įprastas kalendorinių metų pabaigos ritualas. 2018 metais finansų, politikos ir ekonomikos analitikų sudėlioti skaičiai ir diagramos Kupiškiui nebuvo palankūs. Antai Vilniaus politikos analizės institutas nustatė, kad Kupiškio rajono gerovės indeksas pagal pateiktus tyrimo duomenis Panevėžio apskrityje žemiausias.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto 2018 metų tyrimo duomenimis, Kupiškio rajono savivaldybė užėmė 44–48 vietą pagal mažųjų savivaldybių indeksą. Pernai dalijomės šiek tiek aukštesne – 37–43 vieta.

Antra vertus, Lietuvos savivaldybių asociacijos organizuotame renginyje „Auksinė krivūlė“ Kupiškis pelnė pripažinimą. 2018 metais rajono Savivaldybė apdovanota Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje nominacija „Stipri bendruomenė – stipri Europa“.

Baigiantis metams viešoje erdvėje pasklido dar vienas tyrimas. Žmogaus studijų centro nuo 2008 metų atliekama emocinės Lietuvos būsenos stebėsena rodo, jog bendras emocinis klimatas Lietuvoje gerėja. 2018 m. duomenys parodė, kad gana laimingais arba labai laimingais save įvardijo net 69,8 proc. piliečių. Tyrimas atskleidė, kad lietuviai labiau nei bet kada per praėjusį dešimtmetį didžiuojasi savo šalimi, taip pat absoliuti dauguma žmonių jaučia, jog yra reikalingi visuomenei, o 26,4 proc. mano, kad gali daryti poveikį visuomenės gyvenimui. Nuo 2008 metų tai yra aukščiausi Žmogaus studijų centro užfiksuoti rodikliai.

Šių metų „Baltijos tyrimų“ rezultatai skelbia ir dar vieną svarbią žinią – ketinančių emigruoti lietuvių reikšmingai sumažėjo ir yra mažiausias skaičius išvažiuojančiųjų nuo 2009 metų. Tai, anot tyrėjų, teikia vilties, kad 2019 metais sulauksime daugiau atvykstančių nei išvykstančių gyventojų.

Tai tokia statistika. Kiek šie skaičiai atsispindi mūsų kasdieniniame gyvenime, ar jie atskleidžia mūsų jausenas, būsenas, jau kitas klausimas.

Naujais metais vėl kelsime tikslus, sudarinėsime planus. Ieškosime prasmės. Bodėsimės dienomis, užgožtomis kasdienės rutinos, ir jos mums atrodys beprasmės. Gerai pamąsčius, tas laikas, tos dienos, kai jokių reikšmingų dalykų lyg ir nenutinka, yra pačios svarbiausios. Nes tai, kaip jas pragyvensime, koks mūsų požiūris į mažus kasdienius darbus ir malonumus, ir lemia didžiąją kiekvieno žmogaus gyvenimo prasmę.

Įdomių, turtingų, kupinų atradimų ir prasmingos kasdienės patirties metų!

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video