2024/04/19

 

MIESTO ŠVARA – ANT AŠTUONIŲ VALYTOJŲ PEČIŲ

Miesto gatvių ir šaligatvių nešvara yra pirmiausia į akis gyventojams krintanti problema. Vasarą labiausiai pastebimos nesurinktos šiukšlės, rudenį – neišgrėbti medžių lapai, o žiemą – nuo pėsčiųjų takų nenuvalytas sniegas. Žinia, kiekvienas sezonas miesto tvarkytojams turi savų iššūkių. Kokio dydžio plotai gula ant švarą prižiūrinčių darbuotojų pečių?

Audinga SATKŪNAITĖ

Praeitą savaitę į redakciją kreipėsi viena iš UAB „Kupiškio komunalininkas“ valytojų, kuri iškėlė problemą, kad turi prižiūrėti didelius plotus, o gaunamas atlyginimas yra kuklus, siekiantis minimumą. Apie tai išgirdęs UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Adomauskas nusistebėjo, kad darbuotoja kreipėsi ne į darbdavį, o į žiniasklaidą. Jo tikinimu, kiekvienas turi galimybę pasirinkti, ką dirbti ir kas miela širdžiai.

„Pirmiausia darbuotojas turėtų ateiti pas mus. Jeigu darbuotojai prižiūrimi plotai atrodo per dideli, reikia kalbėtis“, – teigė R. Adomauskas.

Aplinkotvarkos tarnybos vadybininkė Andželika Burbulaitė sakė, kad šiuo metu UAB „Kupiškio komunalininkas“ dirba 8 valytojos. Jos prižiūri miesto gatves ir šaligatvius, kelkraščius, renka šiukšles nuo žaliųjų plotų, prižiūri konteinerių aikšteles bei šiukšliadėžes. Anot pašnekovės, valytojos dirba visą darbo dieną, t. y. 8 darbo valandas su pietų pertrauka. A. Burbulaitės teigimu, ne visos valytojos dirba visu etatu.

„Viena valytoja dirba puse etato, kita puse etato dirba kapinių darbininke naujosiose miesto kapinėse. Visoms valytojoms, dirbančioms visu etatu, mokama minimali mėnesinė alga“, – paaiškino pašnekovė.
A. Burbulaitės tikinimu, valytojų darbų pobūdis skiriasi pagal sezoną, tačiau jų dydis pagal metų laikus nesiskiria.

„Galbūt rudenį daugiau lapų rinkimo, bet naudojami lapų pūtikliai, kurie palengvina darbą. Žiemą nemažai darbų atlieka technika, tačiau ir rankomis reikia daug padaryti valant įvažiavimo takus ir traktoriams neprieinamas vietas. Žiemą dėl sniego dirbama budėjimo režimu“, – sakė Aplinkotvarkos tarnybos vadybininkė.

A. Burbulaitės teigimu, vienai valytojai, dirbančiai visu etatu, reikia prižiūrėti apie 13 000 kv. m plotą. Pasak jos, kadangi plotai yra skirtingi, paskirstyti tolygiai sunku. O kai kurie plotai valomi ne kiekvieną dieną.

Nors seniai kalbama, kad technika pamažu keičia rankų darbą ir miesto tvarkytojų poreikis mažėja, bet, anot A. Burbulaitės, kol kas mažinti valytojų nežadama.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Patarciau, paskambinti i radijo laida,Jus paskambinote i LRT radija.Galima skambinti bet kuriuo paros metu.Tel.85 236 009.Aiskiai issakykit klausima.Laida transliuojama kiekviena sestadieni 14v30mim.

  • įdomu.Tai gal yra Lietuvoje kažkokie normatyvai.kiek galima ploto užkrauti vienam žmogui? Ar čia nenormuojamas darbo kiekis ir darbo laikas? Eilinė baudžiava.

Rekomenduojami video