2024/03/29

 

„METŲ ŪKIO“ KONKURSAS – SU EKOLOGIŠKA PAKRAIPA

Ričardo Barzdenio kukurūzų laukas. Komisija neatsispyrė pagundai kartu nusifotografuoti. Ir jo danieliai. Autorės nuotrauka

Ričardo Barzdenio kukurūzų laukas. Komisija neatsispyrė pagundai kartu nusifotografuoti. Ir jo danieliai.
Autorės nuotrauka

Lietuvos ūkininkų sąjungos su partneriais kasmet organizuojamas „Metų ūkio“ konkursas Kupiškyje šiemet įgijo savitumo – sumanyta konkursą organizuoti ekologiniams ūkiams.

Tokią mintį pakišo pernykštė patirtis, apsilankymas Kristinos Kazlauskaitės ir jos brolių ūkiuose Kandrėnuose, Skapiškio seniūnijoje, kur įsitikinta jaunųjų ūkininkų azartiškomis naujovių paieškomis, naujų veiklos krypčių išbandymais. Ekologinis ūkininkavimas aktyviai skatinamas ir Europos Sąjungos paramos programomis, o ir naujoji, auganti žemės ūkio produkcijos, sveiko, kuo mažiau chemizuoto maisto gaminių vartotojų karta skatina rimčiau vertinti ekologišką, natūralų ūkininkavimą, tai atitinkantį gyvenimo būdą.

Ada DVARIONAITĖ

Praėjusį antradienį konkurso vertinimo komisija, kurią sudarė Ūkininkų sąjungos, rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajono biuro, rajono tarybos atstovai, praėjusių metų konkurso pirmosios vietos laimėtojas, apsilankė devynių konkurso dalyvių ūkiuose. Konkurse sutiko dalyvauti ūkininkai iš Noriūnų, Kupiškio, Šimonių, Skapiškio seniūnijų. Norinčiųjų neatsirado Subačiaus ir Alizavos seniūnijose. Nenorintys bendrauti, pasidalinti patirtimi su kitais ar iš kuklumo savo namuose ir darbuose uždarai gyvenantieji, deja, sudaro didžiąją žemdirbiškos bendruomenės dalį. O dėl to šie „Metų ūkio“ konkursai įgyja dar didesnę vertę, nes tokiose apžvalgos kelionėse atsiveria veiklos patirčių, išbandymų, lūkesčių, sėkmių ir nesėkmių, žmonių likimų spalvingiausia mozaika.

Ūkis ramina ir guodžia

Ričardas Barzdenis iš Žižmariškių vienkiemio. Kas jo nežino ne tik mūsų krašte, kas nesilankęs laukinių žvėrių aptvaruose, nematęs danielių, anksčiau ir šernų, nesižavėjęs šeimininko veisiamais Lietuvos skalikais, nedalyvavęs šios vienintelės lietuviškos šunų veislės pristatymuose medžiotojų šventėse, varžybose?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video