2024/03/28

 

HERBO NAUDOJIMO TAISYKLĖS VISIEMS

Stilizuotas Kupiškio herbas iš gėlių. Nuotrauka iš reakcijos archyvo

Kaip atrodo Kupiškio miesto ir rajono herbas, tikrai yra matę visi kupiškėnai.

Jis pavaizduotas ant mūsų krašto vėliavos, ant oficialių Savivaldybės raštų blankų, juo puošiami akademiniai, informaciniai leidiniai apie Kupiškį ir kt.

Prisiminti šį herbą paskatino vasario 21 dieną vykusiame rajono Tarybos posėdyje patvirtinta nauja Kupiškio rajono savivaldybės herbo naudojimo tvarka.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Herbo istoriją prisiminus

Daugelis kupiškėnų yra ne tik matę rajono herbą, bet ir žino, ką jis simbolizuoja. Skydo formos, perskirtame į du laukus herbe, apatiniame geltoname fone pavaizduoti žvaigžde sudėti trys juodi linų, kuriais seniau garsėjo Kupiškio kraštas, verpalų ryšuliai, o viršutiniame mėlyname fone vaizduojami du iš viršutinių kampų į širdį nukreipti vingiuoti sidabriniai kaspinai yra dviejų upių – Lėvens ir Kupos simbolis. Išties gražus tas mūsų herbas. Gaila tik, kad linininkystės tradicijų nebeliko.

Duomenų apie ankstyvąją Kupiškio heraldiką nėra.

Kupiškio herbą yra kūrę kraštiečiai dailininkai Juozas Kėdainis ir Boleslovas Motuza. Šio herbo savo variantą pagal surastą Kupiškio valsčiaus antspaudą buvo sukūręs ir dailininkas Rimtautas Gibavičius. Atkuriant herbą paliktas šio dailininko variantas.

Naują herbo etaloną padarė dailininkas Arvydas Každailis. Skydas buvo pakeistas standartiniu, pailginti kaspinai, įvestas sidabras. Heraldikos komisija 1997 metų lapkričio 13 dieną šį herbą aprobavo. Atkurtą Kupiškio miesto herbą tais pačiais metais dekretu patvirtino Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video