2024/04/19

 

AR KAIMO BENDRUOMENĖMS REIKIA ASOCIACIJOS?

Kupiškio rajono savivaldybėje susirinkę kaimo bendruomenių pirmininkai svarstė, koks turėtų būti bendruomenių asociacijos likimas. Autorės nuotrauka

Kupiškio rajono savivaldybėje susirinkę kaimo bendruomenių pirmininkai svarstė, koks turėtų būti bendruomenių asociacijos likimas.
Autorės nuotrauka

Kaimas atsidūręs kryžkelėje, gal paskutinėje, gal jo visai nebeliks… Gal šiuolaikiniam moderniam žmogui, kuris pratinasi bendrauti su robotais, juos valdyti, įdarbinti, kaimą po keliolikos metų atstos tik peizažų sienos išmaniuose namuose?..
Tokios mintys sklando viešojoje erdvėje, gal jos kiek perdėtos, bet neabejotinai liudija vieną ypatumą – kaimas išties keičiasi ir tai vyksta gana sparčiai, visų akyse.

Ada DVARIONAITĖ

Diskutuoja apie kaimą ir kupiškėnai, kas gyvai, o kas anonimiškai interneto erdvėse. Jeigu anonimiškai, tai veikiausiai įžeidinėdami, kaimas ir kaimietis dar vertinami pagal senus standartus, reiškiančius atsilikimą ir pažangos stoką. Toks požiūris – iš praeities, gerokai senstelėjęs ir klaidingas.

Kaimas yra žmonės, o žmonės yra bendruomenės. Ir jos įvairios – aktyvios, gyvybingos ir formalios, senstančios, stokojančios entuziastų ir lyderių. Rajone šiuo metu yra 24 kaimo bendruomenės, labai veiklių kažin ar yra bent pusė, nebent darbuojasi be jokio garso ir regimo nuveiktų darbų ženklo.

Prieš savaitę Kupiškio rajono savivaldybėje įvyko kaimo bendruomenių vadovų pasitarimas. Svarstytas bendruomenių asociacijos likimas. Ši asociacija įkurta 2007 metais, ją inicijavo 8 tuometės kaimo bendruomenės.

Daugelio bendruomenių pirmininkų teigimu, asociacija išsikvėpė, atliko savo vaidmenį ir tokia, kokia dabar yra, nebereikalinga.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video