2024/04/18

 

SVAJONĘ ŽLUGDO REIKALAVIMAI?

Norinčiųjų eilės gauti valstybės paramą pirmojo būsto įsigijimui rajone nesidriekia. Tokia galimybe pasinaudoja vienas kitas. Valio Staburo nuotrauka

Jaunoms šeimoms ypač sudėtinga įsigyti pirmą nuosavą būstą, nes pradiniam įnašui reikia taupyti ne vienerius metus.

Vis dėlto valstybės teikiama parama, kuri galėtų tapti gelbėjimosi ratu, rajono gyventojai neskuba naudotis. O bandantiems tą padaryti gyventojams neretai uždaromos durys, nes jie neatitinka keliamų reikalavimų.

Audinga SATKŪNAITĖ

Šiais metais į Kupiškio rajono savivaldybę raštu dėl valstybės teikiamos paramos būstui gauti kreipėsi vos dvi šeimos, kurios gali džiaugtis patekę į laimingųjų būrį. Kitų dviejų šeimų prašymai, teikti žodžiu, buvo atmesti, nes jie neatitiko keliamų reikalavimų.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas mano, kad nedidelį prašančių paramos žmonių skaičių lemia ne informacijos stoka, o gana griežtos bankų skolinimo sąlygos ir nemaži reikalavimai būstui teikiamos paramos gavėjams.

2015 metais, įsigaliojus Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisoms, numatyta, kad gyventojai, turintys teisę į valstybės paramą ir ketinantys pirkti pirmą būstą ar išsinuomoti, gali gauti dalinę valstybės kompensaciją. Jie privalo kreiptis į rajono savivaldybę, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, ir kredito įstaigai pristatyti savivaldybės išrašytą nustatytos formos pažymą, kad gali pretenduoti į subsidiją.

Pasak M. Mališausko, kreditus būstui įsigyti šiuo metu teikia „Swedbank“ ir „SEB“ bankai, taip pat kelios kredito unijos.

„Visi formalumai tvarkomi kredito įstaigose, kurioms reikia pateikti ir Kupiškio rajono savivaldybės administracijos pažymą, patvirtinančią teisę į valstybės paramą. Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Infrastruktūros skyriui pateikiamas nustatytos formos prašymas, metinė turto, įskaitant gautas pajamas, deklaracija, kuri pildoma Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, pareiškėjo tapatybę patvirtinantis dokumentas ir kiti reikalingi kartu su prašymu pateikti dokumentai“, – aiškino rajono Savivaldybės administracijos direktorius.

Šiuo metu šeimos ar asmenys, siekiantys gauti valstybės paramą pirmam nuosavam būstui įsigyti, turi atitikti daugybę įvairių kriterijų. Vienas svarbiausių – tam tikrų dydžių neviršijančios metinės pajamos ir turto dydis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video