2024/04/24

 

ATMINIMO LENTELĖS PAREIGŲ NEPRIDEDA

Šalia namo, kur kadaise gyveno režisierius Povilas Zulonas, aplinka nėra itin puoselėjama. Anot Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyresniojo specialisto Luko Kalkio, žmonėms, kurie dėl įvairių priežasčių negali pasirūpinti namų aplinka, pagalbos ranką gali ištiesti įmonė „Kupiškio komunalininkas“, teikianti tvarkymo paslaugas. Autorės nuotrauka

Pastatai, ant kurių kabo atminimo lentelės, neretai sulaukia daugiau dėmesio nei, tikėtina, pageidautų tų namų šeimininkai. Už smalsuolių akių užkliūna ne tik savaitėmis nešienaujami tokių trobesių kiemai, bet ir kiekviena ne vietoje išaugusi žolelė. Vieni į tai numoja ranka, o kiti valdomi aistrų pradeda ieškoti kaltininkų.

Ar Savivaldybė gali kištis į privačių namų valdas ir pagrūmoti savininkams, jei atminimo lentelėmis pažymėtų trobesių aplinka nėra tinkamai tvarkoma? Galbūt lentelės ant namų savininkų pečių užkrauna nepamatuotą naštą?

Audinga SATKŪNAITĖ

Savaime neatsiranda

Kupiškio r. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytis Zavackas tvirtina, kad visame rajone paminklinių lentelių ant pastatų yra nemažai. Ne visos jos užkabintos ant privatiems asmenims priklausančių pastatų. Atminimo lentelės kabo ant buvusių mokyklų, žymių žmonių gimtųjų sodybų, ant pastatų, kuriuose buvo kankinti ir tardyti partizanai. Pasak V. Zavacko, tokių vietų iš viso gali būti apie 15–20.

„Dauguma pastatų, ant kurių yra lentelės, nėra įtraukti į Kultūros vertybių registrą ir nėra saugomi valstybės, todėl ir papildomų teisinių reikalavimų jiems nėra“, – aiškino specialistas.

Įrengiant atminimo ženklus, informacines, memorialines lentas pateikiamos įamžinamo asmens biografijos detalės arba reikšmingo įvykio svarba Kupiškio ir Lietuvos istorijai. Tačiau tokios atminimo žymės ant pastatų savaime neatsiranda, o jei namas priklauso privatiems asmenims, būtinas jų sutikimas.

„Suinteresuotas žmogus ar grupė jų pirmiausia turėtų gauti sutikimą dėl lentelės įrengimo, rašyti prašymą Savivaldybei, pateikti būsimo atminimo ženklo projektą derinti ir papildomus dokumentus“, – procedūros vingrybes atskleidė V. Zavackas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video