2024/04/19

 

PRADĖJO VEIKTI NAUJA VANDENS GELEŽIES ŠALINIMO STOTIS SUBAČIUJE

Subačiaus vandens geležies šalinimo stoties nauji vandens filtrai. Autorės nuotrauka

Subačiaus vandens geležies šalinimo stoties nauji vandens filtrai.
Autorės nuotrauka

Subatėnai nuo šiol galės džiaugtis kokybiškesniu geriamu vandeniu ir neberudinamomis voniomis, kurias taip nudažydavo geležies perteklių turintis vanduo.

Statytus apie 1988 metus visiškai susidėvėjusius šios gyvenvietės vandens geležies šalinimo įrenginius pakeitė nauji.

Liepos 5 dieną čia perkirpta simbolinė juostelė ir oficialiai atiduota naudoti nauja vandens geležies šalinimo stotis.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Jos atidarymo juostelę perkirpo UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Vidas Zulonas, UAB „Infes“ projektų vadovas Vytautas Paškevičius, Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas ir Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas.

Darbus, kurių vertė 85 tūkst. eurų su PVM, finansavo UAB „Kupiškio vandenys“, o juos atliko šių darbų konkursą laimėjusi vilniškė įmonė „Infes“.

Šios įmonės projektų vadovas Vytautas Paškevičius papasakojo, kad jis yra suprojektavęs daugiau nei 300 tokių vandens geležies šalinimo stočių visoje Lietuvoje.

Jose vanduo oksiduojamas į jį įterpiant oro deguonį ir nenaudojant jokių reagentų. Tai ekologiška technologija. Iš viso čia sumontuoti penki filtrai ir du oksidatoriai. Tokie vandens geležies šalinimo įrenginiai natūraliai nusidėvi per 10–15 metų. Technologinis procesas yra visiškai automatizuotas, jam nereikia didelių sąnaudų. Šie įrenginiai ne tik šalina iš vandens geležį, bet ir amonio bei mangano perteklių.

Subačiui tiekiamame vandenyje mangano kiekis neviršija leistinų normų. Vandens filtravimo pajėgumai vidutiniškai siekia 11,5 kub. m per valandą. Šie filtrai gali dirbi ir kone dvigubai našiau – iki 16–18 kub. m per valandą.

„Senieji vandens filtrai reguliuoti rankiniu būdu. Jų sklendės buvo visiškai užrūdijusios. Atnaujinti senąją vandens geležies šalinimo stotį nebeapsimokėjo. Technologiškai nauji įrenginiai visiškai automatizuoti. Juos lengva valdyti. Filtrų darbą stebi dispečeris nuotoliniu būdu per telemetriją“, – sakė projekto vadovas.

Pasak V. Zulono, naujos Subačiaus miesto vandens geležies šalinimo stoties įrenginiai telpa 2,5 m pločio ir 6 m ilgio pastate.

Subatėnai vartoja dviejų apie 40 m gylio gręžinių vandenį. Iki jų nutiestos naujos trasos.

UAB „Kupiškio vandenys“ šiuo metu eksploatuoja 13 vandenviečių. Seno tipo vandenvalos stotis likusi tik Noriūnuose.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video