2024/05/17

 

Planuojantys remontą – pas triukšmo kontrolierių

Informaciją apie planuojamą remontą gyventojai turėtų pateikti Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus specialistui Lukui Kalkiui.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Patvirtinus naujas Triukšmo šaltinių valdytojų taisykles, gyventojai turėtų suklusti. Mat jeigu statybos darbų keliamas triukšmas nepatiks kaimynams, šie gali skųstis, o gyventojams, jei apie vykdomą remontą jie nebus informavę Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus specialisto, kuriam pavesta vykdyti statybos darbų triukšmo kontrolieriaus funkciją, gresia ne tik įspėjimas, bet ir baudos.

Informuoti – prieš 7 dienas

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. sausio 31 dienos įsakymu patvirtintos Triukšmo šaltinių valdytojų, kurie nėra ūkio subjektai, planinių patikrinimų taisyklės. Paprasčiau sakant, gyventojai, planuojantys statybos, remonto, montavimo darbus gyvenamosiose vietovėse, privalo ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki šių darbų pradžios raštu pateikti statybos darbų triukšmo kontrolieriui pranešimą su būtina informacija. Kupiškio rajono savivaldybės administracijoje vykdyti šias funkcijas pavesta Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyresniajam specialistui Lukui Kalkiui. „Taisyklių tikslas – apsaugoti žmonių sveikatą bei aplinką nuo neigiamo triukšmo poveikio ir užtikrinti žmonių gyvenimo kokybę. Kitaip tariant, jų esmė – kad mes žinotume apie daugiabučiuose namuose atliekamus remonto darbus ir galėtume tuos žmones aplankyti, įvertinti, kokių priemonių jie imasi siekdami mažinti triukšmą“, – kalbėjo L. Kalkys.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2016 metų lapkričio 9 d. patvirtino Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašą, kuris ir įpareigojo, kad savivaldybėse atsirastų triukšmo kontrolieriai.

Būtini įrašai

Remontą planuojantys daugiabučių namų gyventojai pranešimą Savivaldybei turi pateikti raštu. „Pranešimo forma yra Savivaldybės internetiniame puslapyje. Užpildytą ją galima atsiųsti elektroniniu paštu arba atnešti į rajono Savivaldybę“, – aiškino pašnekovas.
Pranešime turi būti informacija, kada planuojama pradėti ir baigti statybos darbus, koks yra planuojamas triukšmo lygis, triukšmo trukmė per parą, kokios yra numatomos jo mažinimo priemonės, koks yra galimas naudojamų medžiagų ar išmetamų į aplinką teršalų poveikis.

Pasak už viešąją tvarką atsakingo specialisto L. Kalkio, be abejo, realiai išmatuoti planuojamo triukšmo lygio decibelais neįmanoma, tačiau gyventojai turėtų numatyti ir pranešime įrašyti galimus garsiausius triukšmo šaltinius. Pavyzdžiui, kad bus griaunamos sienos ir tam bus naudojami tam tikri įrankiai – kūjis, perforatorius ir pan.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video