2024/05/03

 

Afrikinio kiaulių maro žabangos – visam rajonui

Biologinio saugumo reikalavimų nesilaikantiems kiaulių augintojams reikės išskersti visas kiaules.  
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Aktuali kiaulių laikytojų problema tebėra afrikinis kiaulių maras. Kaimyniniame Biržų rajone vasario pradžioje nustatytas afrikinio kiaulių maro protrūkis – Vabalninko seniūnijos nedideliame ūkyje nugaišo viena iš trijų laikomų kiaulių. Dėl nepalankios afrikinio kiaulių maro padėties kaimyniniuose ne tik Biržų, bet ir Anykščių, Panevėžio rajonuose buferine zona nutarta paskelbti ir visą Kupiškio rajono teritoriją.

Turės paskersti

2014 m. rugsėjį dvi rajono seniūnijos – Šimonių ir Skapiškio buvo priskirtos buferinei afrikinio kiaulių maro zonai. Afrikinio kiaulių maro buferinė zona plečiasi – 2017 m. vasario 13 dienos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu buferine afrikinio kiaulių maro zona skelbiamos ir Kupiškio rajono savivaldybės Alizavos, Kupiškio, Noriūnų ir Subačiaus seniūnijų teritorijos.

Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Rita Pasmokienė informavo, kad šių seniūnijų kiaulių laikymo vietose, kurios neatitinka biologinio saugumo priemonių reikalavimų, ne vėliau kaip iki 2017 m. kovo 19 d. privaloma paskersti kiaules savo reikmėms arba jas nugaišinti ir gaišenas perduoti šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonėms. „Kiaulių laikytojai, prieš kiaules skersdami ar išveždami į skerdyklą, turi informuoti mūsų tarnybą dėl kiaulių klinikinės apžiūros ir mėginių kiaulių maro tyrimams paėmimo“, – pabrėžė R. Pasmokienė.
 
Tikrins ūkius

Pašnekovė sakė, kad šią savaitę Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai ir tarnybos įgalioti veterinarijos gydytojai tikrins kiaulių laikymo vietas. Jei jos atitiks biologinio saugumo priemones, kiaules skersti nebus privaloma ir šių ūkių kiaulių laikytojai galės jas auginti toliau.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video