2024/05/06

Kirtimai Vizgiūnuose pasėjo nerimą ir viltį

Vizgiūnuose prasidėjo ne žuvivaisos įmonės statyba, bet aplinkos gražinimo darbai.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Pagaliau kažkokie darbai pajudėjo Vizgiūnų žvyro karjere, kur jau keleri metai planuojama, bet niekaip nepradedama statyti žuvivaisos įmonė.

Vizgiūniečiai kreipėsi į redakciją susirūpinę, kad karjere jau porą savaičių kertami medžiai. Vietomis net plynai. Jų mediena vietoje smulkinama ir išvežama.
Taigi šios kirtavietės skiedros, vaizdžiai tariant, įvairūs klausimėliai, lekia ir į verslininkų plotus, ir į rajono valdžios pusę.

Nuogąstauja dėl medžių

Žmonėms gaila miškingos vietovės, kur glaudžiasi daug žvėrelių, kur aplinkiniai grybauja, uogauja.
Anksčiau vietiniams gyventojams, pristatant būsimos žuvivaisos įmonės projektą, žadėta, kad miškelis bus tik šiek tiek praretintas, iškirsti nudžiūvę šaltalankiai, atsiras gražus parkas. O čia, jų akimis, kirsti viską pradėta iš peties. Nebeliko vešlaus drebulyno. Naktimis tie medžiai smulkinami. Kažin, ar bus pagailėta klevų, beržų, pušelių, eglaičių. Nukirsti medžius tai per akimirką galima, o užauginti jiems prireikia kelių dešimtmečių.

Kilo visokių klausimų

„Ar jie Savivaldybei moka sklypo nuomos mokestį? Kokį plotą nuomoja? Ar neišeina tie kirtimai iš jų išsinuomoto sklypo ribų? Ir apskritai nežinia, kas tuos medžius kerta. Taip pat įdomu, ar ta vieta priskirtina Margės miškui. Esame matę žemėlapį, kuriame ši vietovė nurodyta, kaip Margės miško dalis, vėliau kitame žemėlapyje šios nuorodos nebeliko“, – tokie klausimai buvo iškilę žmonėms.

Keičiasi finansavimas

UAB „Vyttra“ vadovas Tomas Legačinskas patikino, kad jie Vizgiūnuose nuomojamame sklype nė šakelės nėra nulaužę. Ta teritorija tvarkoma davus žodinį sutikimą Kupiškio rajono savivaldybei. Ji pasisiūlė organizuoti šios teritorijos sutvarkymą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video