2024/05/06

 

Ar nusikalsti gamtai puošdamas gyvą eglutę?

Vėjo Žilio nuotrauka

Jau nuo gruodžio 19 dienos kupiškėnai gali į namus parsinešti gyvą eglutę ar eglės šakų. Kalėdinę jų prekybą pradėjo VĮ Kupiškio miškų urėdija.
Prekyba vyksta girininkijose ir urėdijos kieme (Vilniaus g. 33).
Pasidomėjome, ar tokių eglučių žmonėms dar reikia, ar jų neišstūmė dirbtinės puošmenos. Taip pat ne vienam kyla klausimas, ar įsigijęs gyvą eglutę neskriaudi gamtos.

Į šiuos ir kitus klausimus atsakymo ieškojome kalbėdamiesi su Kupiškio miškų urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinieriumi Virginijumi Paliuliu.

Pirmiausiai pasiteiravome, ar miškininkai nepabrangino Kalėdų eglučių. Pasak V. Paliulio, eglučių kainos šiemet yra tokios pačios kaip ir pernai: eglutė iki 1 m aukščio kainuoja 2,5 Eur, 1–2 m aukščio – 5 Eur, 2–3 m aukščio – 7 Eur. Urėdija iš tos prekybos jokio pelno negauna. Tai labiau panašu į savotišką socialinę paslaugą tradicijų tebesilaikantiems žmonėms.

Pastaraisiais metais kupiškėnai iš urėdijos nuperka apie 250–300 eglučių. Puošti eglutę pas mus dar gana gyva tradicija. Tik norintys pasipuošti anksčiau dažniausiai tenkinasi dirbtine eglute.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video