2024/05/19

Aistros dėl Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės tvarkymo konkurso

Nusmurgusi Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštė nepuošia miesto. Gyventojai tikisi, kad jos atnaujinimo darbai vyks pagal planą ir gerų pokyčių ilgai laukti nereikės.
Vėjo Žilio nuotrauka

Šių metų sausio 4 dieną Kupiškio rajono savivaldybės administracija buvo paskelbusi architektūrinį konkursą „Kupiškio miesto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės rekonstravimas“.

„Kupiškėnų minčių“ redakciją lapkričio 7 dieną pasiekė UAB „Archinova“ atstovo architekto Rimanto Stuopelio atviras laiškas, skirtas rajono merui, Savivaldybės administracijai, kupiškėnams. Gautame laiške išsakoma kritiška nuomonė dėl minėto konkurso tolimesnės eigos.

Nusivylę ir abejoja skaidrumu

Laiške primenama, kad svarbiausias to konkurso tikslas buvo iš jam pateiktų pasiūlymų atrinkti geriausią Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės rekonstravimo idėją, kuria remiantis numatoma rengti techninį darbo projektą.

Konkurso sąlygos numatė, kad supaprastinto atviro projekto konkurso I–III vietų laimėtojai gali būti kviečiami dalyvauti tolesnėse paslaugų pirkimo procedūrose neskelbiamų derybų būdu, Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka, dėl Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės rekonstravimo techninio darbo projekto parengimo.
Ten taip pat nurodyta, kad perkančioji organizacija pasilieka teisę pirmiausiai derėtis su konkurso I vietos laimėtoju dėl paslaugų atlikimo. Jam atsisakius, gali būti kviečiamas II vietos laimėtojas, o jam irgi atsisakius – III vietos laimėtojas.

„Nežinau atvejo, kai užsakovas, pradėjęs viešą pirkimą (architektūrinį idėjų konkursą), taupydamas laiką ir pinigus, nevestų derybų ir neišsirinktų projektuotojų. Šiuo atveju, matyt, suveikė magiški žodžiai „gali būti kviečiami“. O gali būti ir nekviečiami“, – rašoma šiame laiške.

R. Stuopelis kelia klausimą, kokiu Savivaldybės sprendimu buvo anuliuoti 2016 metų sausio 4 d. skelbto konkurso rezultatai ir 2016 metų rugsėjo 15 d. paskelbtas naujas atviras konkursas „Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės Kupiškio mieste rekonstravimo techninio darbo projekto paslaugos“. Šį kartą nereikalauta pateikti architektūrinių sprendinių, nugalėtoją turėjo nulemti mažiausia kaina.

Laiško autorius konstatuoja, kad merui tikriausiai žinoma, kodėl Viešųjų pirkimų komisija konkurso sąlygoms pritaikė Viešųjų pirkimų įstatymo 13 str., kurio esmė ta, kad gali būti sudaromos sąlygos pasiūlymus teikti tik neįgaliųjų socialinėms įmonėms ar tokius asmenis įdarbinančioms įmonėms.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video