2024/05/17

 

Dėl lengvų pinigų bendruomenės nesiplėšo

Kuo pinigų gauti lengviau, tuo sunkiau juos įsiūlyti bendruomenėms.
Renatos Malinauskienės nuotrauka

Dažnai girdime, kad nėra labai paprasta pasiimti valstybės ar Europos Sąjungos paramą: reikia rengti projektus, laukti jų įvertinimo. Tačiau kai lėšos skiriamos be jokių reikalavimų, Kupiškio rajono bendruomenės neskuba jomis naudotis. Trejus metus Kupiškio rajonas iš Socialinių paslaugų priežiūros departamento gavo pinigų įvairiems pirkiniams ir nereikėjo rašyti didelių raštų dėl šios paramos. Paramos koordinatoriaus Vidmanto Paliulio pastebėjimu, rajono bendruomenės tuo naudojosi gana vangiai.

Įkalbinėjo naudotis

2013–2015 metais Socialinių paslaugų priežiūros departamentas vykdė Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių plėtros programą. Į ją buvo įtrauktas ir Kupiškio rajonas. Programą koordinavo Subačiaus seniūnijos seniūnas Vidmantas Paliulis.

Kasmet įvairiems Kupiškio rajono bendruomenių projektams buvo skiriama daugiau nei po 10 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus buvo galima įsigyti ir įvairaus ilgalaikio turto, ir renginius bei ekskursijas organizuoti.

„Pinigai buvo skiriami gana lengvai – nereikėjo rengti projektų, kaip paprastai. Tiesiog kiekvienoje seniūnijoje buvo bendruomenių taryba (iš viso 7), kurios nariai sprendė, ar pritarti prašomoms išlaidoms“, – aiškino V. Paliulis.

Praėjusiais metais Kupiškio rajono bendruomenės galėjo išsidalyti beveik 13 tūkst. eurų. Nors iš šios sumos nepanaudoti liko 27 eurai, programos koordinatorius teigė, kad rajono bendruomenes ir organizacijas reikėjo įkalbinėti, kad pasiimtų pinigus.
„Pinigus skirstėme ketvirčiais, tačiau kiekvieną kartą vis reikėjo priminti bendruomenėms, kad dar nepanaudota parama“, – kalbėjo koordinatorius.

Prisipirko ir žoliapjovių, ir girliandų

Daug bendruomenių minėtomis lėšomis pasinaudojo ir lengvai įsigijo įvairių reikalingų daiktų. Koordinatorius teigė, kad lėšas dalijosi seniūnijų bendruomenės – jų įsigytas turtas tarnaus ir visiems kaimų ar miestelių gyventojams.

Antai Antašavos ir Šepetos bendruomenės nusipirko krūmapjoves, Subačiaus bendruomenė – vaizdo kameras, Palėvenės – lauko palapinę – paviljoną, Valakų – namų numeracijos lenteles, sporto klubas „Pagardai“ tinklinio kamuolius, Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius – dešimt kėdžių, muzikantų klubas „Nostalgija“ – koncertinės įrangos ir t. t.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“
 

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video