2024/04/26

 

Seniūnijoje – trys Skapiškio vardai

Kitais metais rajone nebeliks gyvenančių geležinkelio stotyje. Skapiškio geležinkelio stoties gyvenvietė gavo Skapiškio kaimo vardą.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje pritarta Kupiškio rajono savivaldybės vietos gyventojų apklausos rezultatams dėl rengiamo Kupiškio rajono savivaldybės gyvenamųjų vietovių teritorijų plotų ir ribų nustatymo plano. Taip pat buvo suteikti pavadinimai naujoms gatvėms, o vienas gatvės pavadinimas pakeistas.
Bene daugiausia anketos klausimų buvo skirta Skapiškio seniūnijos gyventojams. Mat čia keistas vienos gyvenamosios vietovės pavadinimas, o kitą vietovę, išbrauktą prieš kelerius metus iš registro, žmonės prašė vėl įteisinti.

Trys vienodi vardai

Gyventojų apklausa vyko nuo šių metų spalio 1 iki lapkričio 15 d. Marijona Pečkuvienė, Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja, sakė, kad iš 12614 gyventojų apklausoje dalyvavo 2019, arba 16 proc. Pagal rajono Tarybos darbo reglamentą, tokia apklausa laikoma įvykusi, jei joje dalyvauja ne mažiau kaip 15 proc. gyventojų. Gyvenamųjų teritorijų plotų ir ribų nustatymo planui pritarė 97 proc. gyventojų, o nepritarė 2,32 proc.

Skapiškio geležinkelio stoties gyventojams papildomai reikėjo atsakyti į klausimą, ar jie sutinka, kad jų gyvenamoji vietovė būtų vadinama Skapiškio kaimu. Apklausos dalyviai (savo nuomonę pareiškė 30 žmonių iš 70) vieningai tam pritarė.

Skapiškio seniūnijos žmonės, gyvenantieji ir ūkininkaujantieji buvusio Laukelių kaimo teritorijoje (30 asmenų), taip pat visi buvo už tai, kad šis kaimas ir jo ribos būtų nustatytos pagal parengtą planą. Šis kaimas kažkada buvo panaikintas, nors ten gyveno žmonės.

Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. specialistas (ekologas) Igoris Parfionovas važinėjo po seniūnijas ir jų gyventojus supažindino su parengtais teritorijų plotų ir ribų nustatymo planais. Tie planai didelių diskusijų nekėlė. Daugiau reikėjo bendrauti su skapiškėnais. Skapiškio geležinkelio stoties gyventojams buvo paaiškinta, kad geležinkelio stotis negali būti gyvenamoji vieta. Žmonės apsisprendė, kad ateityje jų gyvenamoji vieta vadinsis Skapiškio kaimu. Žmonėms siūlyta jungtis prie Šimiškių kaimo. Tačiau Skapiškio vietovardis jiems visgi buvo arčiau širdies.

Taigi Skapiškio seniūnijoje bus Skapiškio miestelis, Skapiškio kaimas ir Skapiškio viensėdis – trys skirtingos vietovės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video