2024/03/29

 

Kiaulių maras pasiekė Kupiškį

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Aplinkiniuose rajonuose slankiojęs afrikinis kiaulių maras jau ir mūsų rajone. Vaduvų miške sumedžiotas šia liga susirgęs šernas. Ant kojų sukelti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, kuriems dabar reikės apsaugoti grėsmės zoną nuo maro plitimo.

Penktadienį Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukė patvirtintos žinios, kad mūsų rajone užfiksuotas pirmasis afrikinio kiaulių maro užkratas. Nors įtarimų dėl ligos atėjimo į Kupiškį jau buvo, tačiau laukta galutinių tyrimų išvadų.

Spalio 24 dieną Vaduvų miške (Šimonių seniūnija), Vanagynės medžiotojų būrelio teritorijoje, buvo pašautas šernas. Sužeistas žvėris pabėgo, ir kitą dieną rastas negyvas.

Kaip reiklauja dabartiniai medžioklės reikalavimai, laimikio organai buvo pristatyti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Pirminiai tyrimai iš laboratorijos Vilniuje parodė, kad šernas užsikrėtęs kiaulių maru.

Penktadienį gavę galutinius rezultatus Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai ėmėsi veiksmų. Specialistų desantas dezinfekavo vietą, kur buvo nušautas šernas, bei medžioklės dorojimo aikštelę.

Šimonių seniūnija jau iki šiol buvo paskelbta trečiojo lygio rizikos teritorija dėl afrikinio kiaulių maro. Todėl čia žmonės raginami kuo skubiau likviduoti savo kiaules.
Dėl kitų veiksmų artimiausiu metu rinksis tartis Ekstremalių situacijų komisija Kupiškio rajono savivaldybėje bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video