2024/04/29

 

Kiaulėms garsiai žvanga peiliai

Kupiškėnai nuogąstauja, jog dar neatslinkus kiaulių marui į mūsų rajoną, kiaulių čia gali ir nebelikti – jas žmonės išskers negalėdami įgyvendindi griežtų laikymo reikalavimų.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

„Nėra kiaulės – nėra problemos“ – taip Kupiškio seniūnijos gyventojai įvertino kiaulių laikytojams pristatytus reikalavimus dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės. Tvoros aplink tvartus nuo pelių ir kitų laukinių gyvūnų, persirengimo kabinos, dušai, dezinfekcijos kilimėliai, apribotas transporto judėjimas kiemuose – tiek ir dar daugiau griežtų taisyklių iki rugsėjo 20 dienos privalo įgyvendinti kaimo žmonės. Priešingai – jų augintoms kiaulėms galas.

Susirinkimas Kupiškio seniūnijoje

Žmonės pastaruoju metu puse lūpų juokiasi, kad dar neseniai Europos Sąjunga su išmokomis iš kaimo tvartų išgynė paskutines karves. O dabar užsimota ir prieš kiaules – tik jos vejamos kiaulių maro baime.
Būtent taip nelinksmai samprotaudami antradienio rytą Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus posėdžių salę paliko Kupiškio seniūnijos gyventojai. Juos seniūnas Julius Vytautas Semėnas buvo sukvietęs, kad Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai galėtų paaiškinti, kokie šiuo metu reikalavimai galioja kiaulių laikytojams.

Jau skelbėme, kad praėjusį mėnesį afrikinio kiaulių maro židinį aptikus Utenoje, mūsų rajonas įtrauktas į šios ligos grėsmės teritorijų sąrašą. Todėl teko imtis priemonių saugantis gresiančio pavojaus.
Be Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paskelbtų reikalavimų, taisykles patvirtino ir Kupiškio rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija.
Priimtus reikalavimus mūsų rajono kiaulių augintojams privalu įgyvendinti iki rugsėjo 20 d. Suabejojus, ar pavyks – iki spalio 1 d. savo auginamus gyvulius teks paskersti.

Tvarte kaip ligoninėje

„Padėtis Lietuvoje dabar – neeilinė. Afrikinio kiaulių maro pavojus pernai kilo Lazdijų, Alytaus rajonuose. Nuo pavasaro ši liga atslinko ir iki mūsų. Kiaulių maro židiniai jau aptikti ir Utenoje, ir Ignalinoje, ir Rokiškyje“, – sakė Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Kęstutis Jagminas.

Šios tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Rita Pasmokienė Kupiškio seniūnijos gyventojus informavo, kokie keliami reikalavimai kiaulių augintojams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video