2024/05/07

 

Vyriausybei įgriso savivaldybių gyventojai

Ne visi benamiai iš tikro neturi namų
Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka

Sulaukia vaikas pilnametystės – ir išregistruoji jį iš namų. Taip šiandien elgiasi ne viena šeima, norinti gauti socialinę pašalpą ar kitą paramą. O benamiais tapę asmenys savo gyvenamąją vietą deklaruoja seniūnijose, savivaldybėse. Kupiškio rajone tokių gyventojų per septyniasdešimt.
Todėl Lietuvos vyriausybė jau svarsto, kaip priversti žmones vis dėlto deklaruoti savo tikrąją gyvenimąją vietą ir nukelti juos nuo savivaldybių sprando.

Gyvena savivaldybėje ir seniūnijose

Šiandien Kupiškio rajono savivaldybę, Vytauto g. 2, pasiekia šūsnys gyventojams adresuotų laiškų iš antstolių kontorų, policijos, teismo. Mat čia savo gyvenamąją vietą nuo 2014 m. sausio 1 d. yra deklaravę 49 asmenys.
Tokių pat kaimynų turi ir rajono seniūnijos. Šiuo metu prie seniūnijų yra priregistruoti 26 kupiškėnai.

Savo gyvenamąją vietą tokiose vietose, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Laimos Šarmaitienės, dažniausiai deklaruoja nuomininkai, kurių būsto savininkas nesutinka priregistruoti.
„Ypač mieste daug tokių gyventojų. Jie nuomoja butą, nurodo mums savo faktinę gyvenamąją vietą. Bet deklaruoti jos negali, nes savininkai jų priimti nesutinka. Tokiu atveju mes juos įtraukiame į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą. Juk žmogus ir įsidarbindamas, ir kitais atvejais privalo turėti savo gyvenamąją vietą“, – aiškino L. Šarmaitienė.

Kita dalis tariamų benamių – asmenys, kurie savo gyvenamąją vietą deklaruoja valstybinėje įstaigoje dėl socialinės paramos. Ypač tokių žmonių daug seniūnijose.
„Sulaukia vaikas aštuoniolikos ir tėvai jį išregistruoja iš savo būsto, kad gautų socialinę pašalpą. Ir tokių atvejų – ne vienas. Taip jauni žmonės tampa benamiai“, – kalbėjo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video