2024/04/26

 

Kiaulių ligos šiurpina rajono veterinarus

Rajono Ekstremalių situacijų komisijos nariai aptarė priemonių ir veiksmų planą, jeigu būtų nustatytas kiaulių maro židinys mūsų krašte.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Kupiškio rajoną paskelbus rizikos teritorija dėl kiaulių maro, privalu stebėti kiekvieną krintančią kiaulę. Praėjusį pirmadienį per naktį nugaišusi kiaulė kaimiečio tvarte ant kojų sukėlė visus rajono maisto ir veterinarijos specialistus. Jo kaimynai galėjo stebėti tikrovišką sceną iš kino filmo: baltais chalatais apsirėdę žmonės dezinfekavo kiekvieną grėsmingo kiemo kampelį. Bet, pasirodo, gyvulį numarino žarnų liga. Taip pat Kupiškio miškuose nesiliauja siautusi trichineliozė. Antras toks židinys aptiktas Mirabelio miške. Kupiškio rajono savivaldybėje įvyko posėdis, kuriame svarstyta, kokių priemonių imtis saugantis nuo grėsmingų kiaulių ligų plitimo.

Trichineliozė Mirabelyje

Rūgpjūčio 19 d. Kupiškio rajono savivaldybė Kupiškio seniūnijos Mirabelio miško teritoriją paskelbė užkrėsta trichinelioze. Čia Dvaramiškio medžiotojų būrelio narys Darius Didžiulis nušovė šia liga užsikrėtusią šerno patelę.
Po tyrimų sugausio, 2 – 3 metų amžiaus, žvėries mėsoje rasta didelė trichineliozės invazija. Visa skerdiena iš medžiotojo paimta ir išgabenta utilizuoti į Rietavo utilizavimo įmonę. Dėl šio įvykio Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba surašė aktą, medžiotojas pateikė paaiškinimą.
Tai antras trichineliozės židinys mūsų rajone. Pirmąjį šia liga užsikrėtusį šerną sumedžiojo Pyvesos medžiotojų būrelis Kupiškio seniūnijoje.

Veterinarų desantas Mantvyduose

Ne tik dėl trichineliozės vargsta mūsų veterinarai. Kupiškio rajonas vis dar skelbiamas kiaulių maro rizikos zona.
Pirmadienį staiga kritusi kiaulė Mantvydų kaime ant kojų pakėlė visą Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą. Į kaimiečio tvartą sugūžėjo specialistai baltais kostiumais, nešini dezinfekcijos priemonėmis, užtvėrė teritoriją. Kiaulė, svėrusi 150 kg, buvo sandariai supakuota ir automobiliu išgabenta tirti.

Tačiau įtarimai dėl grėsmingos ligos nepasitvirtino. Pasirodo, kiaulė nugaišo dėl storosios žarnos plyšimo.
„Šios informacijos skelbti neskubėjome, nenorėdami sukelti bereikalingo ažiotažo. Kaip veterinarai, spėjome, kad tai ne kiaulių maras. Ši liga paprastai kiaulę numarina mažiausiai per dvi paras, o čia krito per naktį“, – sakė Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Jagminas. Nepaisant to, tarnybos veiksmai Matvyduose sulaukė didžiulio dėmesio.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video