2024/05/19

 

Kiaulių maras jau pavojingas ir mūsų rajonui

Pavojus gresia ir Kupiškio kiaulių augintojams – mūsų rajonas paskelbtas kiaulių maro rizikos teritorija.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kiaulių maro grėsmė slenka ir link mūsų krašto. Nuo rugpjūčio 6 dienos Kupiškio rajono savivaldybė laikoma didesnės rizikos teritorija. Kiaulių augintojams, pardavėjams ir medžiotojams bus taikomi griežtesni saugumo reikalavimai.

Įvesti apribojimai

Į didesnės rizikos teritoriją pateko visos savivaldybės, kurios ribojasi su Utenos rajonu. Čia šią savaitę aptiktas naujas kiaulių maro židinys. Dar anksčiau šia liga buvo užkrėsta visa kiaulių ferma Ignalinos rajone.

Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Rita Pasmokienė teigė, kad didesnės rizikos teritorijoje yra griežtinami biologinio saugumo priemonių reikalavimai kiaulių laikymo vietose. „Draudžiama laikyti kiaules lauke, išvežti kiaules iš jų laikymo vietų ir jomis prekiauti, šerti kiaules virtuvės atliekomis, lankytis kituose kiaulių ūkiuose, įsileisti pašalinius asmenis (ypač medžiotojus) į kiaulių laikymo vietą“, – tvirtino veterinarijos gydytoja.

Kiaulių augintojams, laikantiems kiaules užkrėstoje ir didesnės rizikos teritorijose, anot specialistės, privaloma nedelsiant informuoti Kupiškio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ar įgaliotąjį veterinarijos gydytoją apie kiekvienos kiaulės gaišimą. Taip pat kiaulių laikytojai, skerdžiantys kiaules savo reikmėms, turi informuoti įgaliotąjį arba valstybinį veterinarijos gydytoją, kad jis apžiūrėtų skerdžiamą kiaulę, po skerdimo įvertintų patologinius anatominius pakitimus ir paimtų mėginius afrikinio kiaulių maro tyrimams.

Turguje stabdoma paršelių prekyba

Dabar Kupiškio rajone yra du kiaulių kompleksai: UAB ,,Kupiškio akmenlita“, laikanti 5623 kiaules, ir UAB ,,Paryžė“ – 1535 kiaules. Taip pat mūsų rajone yra ir 93 smulkūs kiaulių ūkiai, kur auginamos 422 kiaulės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video