2024/03/29

 

Nepilnamečiams laikinai išvykstant į užsienį būtina pasirūpinti tam tikrais dokumentais

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Urbonavičienė priminė, kad vaikui iki 18 metų, į užsienio valstybes išvykstančiam su vienu iš tėvų, kito rašytinis sutikimas nėra būtinas.
Autorės nuotrauka

Vasaros metu vaikai vieni ar su juos lydinčiais asmenimis neretai keliauja į įvairias užsienio valstybes – pagausėja ekskursinių kelionių, vykstama aplankyti užsienyje įsikūrusių giminaičių. Tėvai turi žinoti tam tikrą informaciją apie laikiną nepilnamečių vaikų išvykimą į užsienio valstybes.

Išvykimo tvarka

Pasak Kupiškio r. savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Nijolės Urbonavičienės, pagal ankstesnę vaikų laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarką, buvo reikalingi abiejų tėvų sutikimai. Kai to dėl įvairių priežasčių negalėdavo padaryti vienas iš tėvų, Vaiko teisių apsaugos skyrius teisės aktų nustatyta tvarka išduodavo sutikimus ar pažymas dėl vaiko laikino išvykimo į užsienį. Vedėjos teigimu, buvusi tvarka tėvams sukeldavo nemažai rūpesčių bei nepatogumų, nes yra nemažai išsiskyrusių šeimų, tokių, kuriose su vienu iš tėvų vaikai nepalaiko jokių ryšių, todėl net jį surasti būdavo sudėtinga. „Mes turėdavome rašyti sutikimus ir pažymas dėl vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes pasienio policijai. Pagal tokią tvarką dirbome iki 2008 metų“, – sakė vedėja.

2002 m. vasario 28 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 302 patvirtintas vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, tvarkos aprašas, kuriame reglamentuota, kad vaikui (iki 18 metų), į užsienio valstybes išvykstančiam su vienu iš tėvų, kito rašytinis sutikimas nebūtinas.

„Pagal šią tvarką užtenka vieno iš tėvų sutikimo dėl vaiko išvykimo. Tėvai turėtų žinoti, kad išvykdamas vaikas privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – pasą ar asmens tapatybės kortelę, kurie pareikalavus turi būti pateikiami Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams. Taip pat jiems turi būti pateikiamas bent vieno iš tėvų arba globėjo rašytinis sutikimas, parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro, Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno“, – apie jau seniai pasikeitusią tvarką kalbėjo N. Urbonavičienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video