2024/04/25

 

Nuniokotos žydų kapinės

Liepos 10 d., anksti ryte, 5 valandą 59 minutės, Kupiško rajono policijos komisariate gautas pranešimas apie išniekintas naująsias žydų kapines šalia Kupiškio ligoninės ir Kupos pradinės mokyklos.

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio policijos komisariato viršininko Gintauto Misiūno, bendruoju pagalbos telefonu gautas Kupiškio miesto gyventojos pranešimas, kad eidama ryte į darbą pastebėjo nuverstus 7 paminklinius akmenis, išrautas gėles, išmėtytus alaus butelius. „Nuvykus pareigūnams į įvykio vietą buvo aiškiai matyti, kad kapinių teritorijoje girtauta. Pagal 312 straipsnio 1 dalį „Kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimas“ pradėtas ikiteisminis tyrimas. Turime keletą versijų ir intensyviai dirbame. Vietoje dirbo kriminalistinių tyrimų biuro ekspertai, lauksime jų išvadų, nes didžiausią tyrimo sėkmės dalį sudaro reagavimas, gauta informacija, įvykio vietos apžiūra. Pareigūnai dirba pagal ikiteisminio tyrimo metu iškeltas versijas. Iš pirminio vaizdo aišku, kad išpuolis nebuvo nukreiptas prieš žydus kaip tautą, nė jokių įžeidžiamų ženklų nebuvo rasta, tai – girtavimo pasekmės. Bet kokia gyventojų informacija būtų labai naudinga, todėl prašome žmonių, ką nors girdėjusių apie šį įvykį ar jį mačiusių, pranešti policijai. Vėlai vakare per televiziją buvo rodomos futbolo varžybos, daug kas jas stebėjo, galbūt buvo gyventojų, kurie ką nors girdėjo“, – sakė G. Misiūnas.

Pasak komisariato vadovo, per dvejus jo darbo metus Kupiškyje, toks įvykis – pirmas. „Jei žmogui kyla ranka niokoti kapines ir nuversti paminklus – tai jau labai blogai, todėl dar kartą prašome gyventojus būti pilietiškiems ir pranešti bet kokią informaciją, tyrimui ji gali būti labai naudinga, o gyventojui tai turėtų būti ir garbės reikalas, juk nuniokotos kapinės“, – kalbėjo G. Misiūnas.

Apsilankius šiose kapinaitėse tą pačią dieną, apie dešimtą valandą, čia jau darbavosi UAB „Kupiškio komunalininkas“ darbuotojai. Merginos pasakojo, jog išrautos ir aplink išmėtytos beveik visos gėlės, dalį jų darbuotojos mėgino atsodinti.

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video