2024/04/19

 

Tėvai, grįžtantys iš užsienio su vaikais, turi pasirūpinti jų registravimu Lietuvoje

Statistikos duomenimis per trylika metų į užsienio valstybes išvykę kupiškėnai susilaukė 171 vaiko.
Banguolės Aleknienės asociatyvi nuotrauka

Vasaros metu Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje padaugėja prašymų įtraukti į apskaitą vaikus, gimusius užsienio valstybėse. Apie šią tvarką kalbėjomės su skyriaus vedėja Birute Kopūstiene.

Taisyklių pakeitimai

Dar 2006 metais teisingumo ministro patvirtintose Civilinės metrikacijos taisyklėse buvo aptarta teisinė norma dėl užsienio valstybėse gimusių vaikų gimimų įtraukimo į apskaitą. 2011 m. ji buvo patikslinta ir skelbia, jog jei vaiko, kurio abu arba vienas iš tėvų yra Lietuvos Respublikos piliečiai, gimimas po 1990 m. kovo 11 d. įregistruotas užsienio valstybės institucijoje, jo tėvai privalo šį gimimą įtraukti į apskaitą jų gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos skyriuje.

Jei tėvai gyvenamosios vietos mūsų šalyje neturi, vaiko gimimas į apskaitą įtraukiamas tėvų paskutinės gyvenamosios vietos Lietuvoje civilinės metrikacijos įstaigoje arba Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriuje.
Pasak B. Kopūstienės, vasarą, kai kitose šalyse įsikūrę kupiškėnai grįžta namo atostogų, tokių prašymų Civilinės metrikacijos skyriuje sulaukiama vis daugiau. „Šiuo metu esame gavę jau 16 prašymų įtraukti užsienyje gimusius vaikus į apskaitą. Tai būtina dėl to, kad tėvai galėtų gauti vaiko gimimo liudijimą, be kurio neišduodamas jo asmens dokumentas. Iš užsienio tėvai su atžalomis grįžta turėdami jų kelioninį pažymėjimą, tačiau jis yra laikinas, viešėdami Lietuvoje tėvai turi kreiptis į mūsų skyrių, parašyti nustatytos formos prašymą ir sumokėti 21 lito žyminį mokestį. Atlikus gimimo akto įrašą, jau po 3 darbo dienų ar greičiau vaikui išduodamas lietuviškas gimimo liudijimas. Tuomet kreipiamasi į Migracijos skyrių dėl paso išdavimo. Dažniausiai vaikams gaminami pasai, nes asmens tapatybės kortelės galioja ne kiekvienoje šalyje“, – kalbėjo vedėja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video