2024/04/20

 

Verslas – paskutinis šiaudas skęstantiems?

Mūsų rajone sunku ne tik pradėti verslą, bet ir išlaikyti jau turimą.
Valio Staburo nuotrauka

Kaip vienas būdų sustabdyti rajono gyventojų emigraciją, ekonominį nuosmukį yra smulkaus verslo plėtra. Jau kuris laikas daug kalbama apie mažųjų įmonių, bendrijų steigimą. Ne kiekvienam malonu būti darbo biržos klientu ir gyventi tik iš to, ką skiria valstybė. Juolab kad yra ir lengvatų norintiems pradėti kurti savo verslą.

Įmonių mažėja

„Kad būtų galima sustabdyti rajono gyventojų emigraciją, svarbiausias uždavinys rajone – smulkaus verslo plėtra, kuriant darbo vietas, pritraukiant verslą,“ – tvirtino Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narys Sigitas Kurklys. Anot Tarybos nario, didelių įmonių steigimas ar pritraukimas į Kupiškį yra utopija, tačiau smulkaus ir vidutinio verslo skatinimas ir rėmimas yra tas šiaudas, už kurio galima griebtis.

S. Kurklys teigė, kad Kupiškio rajone veikiančių ūkio subjektų, 2012 metų sausio 1 d. duomenimis, buvo 307, Biržų, Pasvalio rajonuose 1,5 karto daugiau (Biržuose – 460, Pasvalyje – 444). Individualių įmonių nuo 2009 m. sausio 1 d. iki 2012 m. sausio 1 d. rajone sumažėjo nuo 122 iki 72, t. y. 41 procentu. Šis mažėjimas tęsiasi ir šiuo metu.

„Visada buvau ir esu už smulkaus verslo skatinimą, naujų darbo vietų kūrimą. Būtina remti tuos, kurie rodo iniciatyvą. Kaip Tarybos narys, pabrėžiu, kad norinčius pradėti verslą galima paremti ir materialiai, – kalbėjo pašnekovas. – Rajone daug vykdoma projektų, bet beveik visi skirti Kupiškio gražinimui. Aš ne prieš tokius projektus. Tačiau, mano manymu, pirmiausia reikėtų sukurti žmonėms naujų darbo vietų. O jeigu liks bent vieno ežerėlio neišvalytas dumblas, nieko baisaus.“

Anot pašnekovo, naujus darbdavius reikėtų priimti, o ne atstumti. „Mano pažįstamas Kupiškyje norėjo įkurti pramogų įmonę, tačiau negavęs tam tikros pagalbos, įsikūrė kitur. O būtų įsteigęs dvi darbo vietas“, – sakė Tarybos narys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Daugiau: Paskola verslui

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video