2024/05/05

 

Šerno vertė priklausys nuo tyrimo rezultatų

Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis (dešinėje) sušaukė atsakingų specialistų pasitarimą dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės.
Autoriaus nuotrauka

Dėl Lietuvoje nustatyto afrikinio kiaulių maro Vyriausybė nutarė išnaikinti apie 90 procentų šalyje gyvenančių šernų. Artimiausiose su Baltarusija šalies savivaldybėse – Trakų, Šalčininkų, Druskininkų, Alytaus, Lazdijų rajonuose turi būti sumedžioti visi šernai, kitoje Lietuvos dalyje – 90 procentų jų populiacijos. Aplinkos ministerija siūlo Vyriausybei patvirtinti kompensacijų už sumedžiotus šernus tvarką. Pagal ją nušauti šernai turi būti pradėti skaičiuoti jau dabar, o kompensacijos už juos pradedamos mokėti nuo liepos 1 d.

Pirma šernas, paskui – pinigai

Vyriausybė pritarė šernų populiacijos mažinimo planui, kuriuo numatoma išnaikinti apie 20 tūkst. šernų. Iš viso tai kainuos daugiau nei 6 milijonus litų.
Antradienį rajono meras Jonas Jarutis į pasitarimą sukvietė įstaigų ir organizacijų vadovus iškilusioms problemoms dėl afrikinio kiaulių maro rajone spręsti. Taip pat buvo diskutuojama dėl šernų populiacijos mažinimo, kompensavimo už nušautus šernus tvarkos. Aplinkosaugininkai ir medžiotojai sunkiai įsivaizduoja, kaip tiksliai suskaičiuoti visus šernus ir palikti 10 procentų populiacijos. Pasak jų, niekas tiksliai negali pasakyti, kiek šernų yra Kupiškio rajono miškuose, nes jie – migruojantys gyvūnai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video