2024/04/19

 

Statant namus – mažiau biurokratijos

Kupiškio rajone daugiausia projektų rengiama dėl namų rekonstrukcijos.
Autorės nuotrauka

Šalies valdžia nusprendė bent šiek tiek išjudinti gyvenamųjų namų statybas ir palengvinti biurokratinę naštą žmonėms. Nuo 2014 metų sausio 1 d. įsigaliojo naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymas. Vadovaujantis juo, gyventojams ar verslininkams, norintiems vykdyti statybas žemės sklype, pakaks parengti statybos projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą, o pareiga rengti užstatymo planus numatyta savivaldybėms. Kol jos neparengia vietovės lygmens kompleksinio planavimo dokumentų, statybą leidžiantys dokumentai išduodami vadovaujantis savivaldybės kompleksinio plano sprendiniais. Tada sklypo vystytojo neužgula pareiga rengti ir finansuoti teritorijų planavimo darbus.

Naują įstatymo redakciją sukurpusi Vyriausybė įsitikinusi, kad senasis Teritorijų planavimo įstatymas buvo pasenęs ir nebetiko šiandieniniam statybų vystymui. Todėl nuo 2014 metų parengtos naujos taisyklės. Jos, rengėjų nuomone, turėtų sumažinti biurokratines kliūtis statant gyvenamuosius namus. Gyventojams ir verslui bus sudarytos sąlygos lengviau pasikeisti žemės naudojimo pagrindinę paskirtį ar būdą, pertvarkyti sklypų ribas. Paprastesne tvarka bus atliekamas ir specialiųjų žemės ir miško sąlygų nustatymas ar keitimas.

Atsisakoma nepasiteisinusio sklypinio planavimo principo, kai vienam sklypui būdavo rengiamas detalusis planas, todėl nuo šiol mažiausia planuojama teritorija bus kvartalas. Kvartalinis planavimas suteiks galimybę kompleksiškai spręsti teritorijos tvarkymo galimybes.

„Rūpinantis visuomenės interesais, numatyta galimybė visuomenei susipažinti ir stebėti teritorijų planavimo procesą elektroninėje erdvėje. Todėl jau kuriama Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo dokumentų rengimo ir teritorijų planavimo proceso valstybinės priežiūros informacinė sistema. Žmonės į teritorijų planavimo procesus galės įsitraukti jau nuo pat pradžių ir viso planavimo metu „kontroliuoti“, kaip vyksta dokumento rengimas“, – skelbia Aplinkos ministerija.

Spėjama, kad dėl pasikeitimų padaugės darbo savivaldybėms. Tačiau Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyriausioji architektė Euchrida Sipavičienė sakė, kad kol kas visa naujos tvarkos dokumentacija rajonų nepasiekė. Dar yra neaiškumų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video