2024/04/19

 

Įmonėse ir įstaigose – kuklūs kalėdiniai akcentai

Ar linksmai švęsime, priklauso ir nuo kiekvieno iš mūsų.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Kai kuriose šalyse yra net įstatymu įtvirtinta teisė baigiantis metams darbuotojams išmokėti tryliktą atlyginimą arba, kitaip sakant, šventinį algos priedą. Tokių priedų mokėjimo tradicija yra žinoma ir Lietuvoje. Tačiau prieš keletą metų prasidėjusi ekonominė krizė tuos priedus daug kam nurėžė. Ir šiemet pilnesnė piniginė prieš šventes pradžiugins nedaugelį, nepaistant to, kad ekonominis sunkmetis, kaip teigiama, eina į pabaigą. Tačiau tradicijos susiburti ir šventiškoje atmosferoje pasidžiaugti per metus nuveiktais darbais jokie sunkmečiai užgniaužti nepajėgė.

Suneštiniai vakarėliai ir be premijų

Šiemet Lietuvoje bene liūdniausios šventės valstybės tarnautojams ir kitiems biudžetininkams. Jiems nebus išmokėti šventiniai atlyginimo priedai. Laikydamasi tokios dietos metų gale Kupiškio rajono savivaldybė jau gyvena ne vienerius metus. Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, tik buhalterijos darbuotojams, kurie papildomai triūsė rengiant rajono ateinančių metų biudžetą, ir kitų skyrių darbuotojams, kurie atliko metinę Savivaldybės turto inventorizaciją, metams baigiantis išmokamas atlygis už papildomą darbą. Tam iš rajono biudžeto skirta nedidelė, maždaug 5 tūkst. litų suma.

Savivaldybės administracija jau gal penkti metai nebeskiria lėšų ir darbuotojų kalėdiniam vakarėliui. Jis rengiamas iš suneštinių pačių darbuotojų pinigų.
„Yra atsakingas už vakarėlio organizavimą žmogus. Jis iš norinčiųjų dalyvauti surenka pinigus. Patys žmonės surengia sau šventę. Šiemet dar tiksliai nenuspręsta, kur susibursime. Ko gero, mūsų šventė vyks Kupiškio kultūros centre“, – pasakojo Ž. Aukštikalnis.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas sakė, kad švenčių proga jokių papildomų išmokų pedagogai negaus. Jiems per visus metus mokami tam tikri algų priedai. Tų priedų netaupoma būtent kalėdinėms išmokoms. „Mokinio krepšelio lėšų skolos neturime. Iš kelių tūkstančių litų likučio gal gimnazijai pirksime kelis kompiuterius. Bus pas mus šiandien ir kalėdinis vakaras. Koncertuos Petras Vyšniauskas. Šį vakarą rengiame mokytojų ir administracijos lėšomis“, – dalijosi šventiniais planais gimnazijos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video