2024/04/18

 

Bebrų žalą atlygina medžiotojai

Bebrų padaryti nuostoliai kartais būna gana dideli. Už juos atsako medžiotojai.
Valio Staburo nuotrauka

Kupiškio rajono taryba patvirtino, kad šiais metais vilkų daromai žalai ir bebravietėms išardyti skirs 30 tūkst. litų. Vilkų išdaigos ūkininkams jau pradėtos atlyginti, o štai bebrų daugiabučius iš tiesų ir toliau medžiotojai ardys už dyką. Jie taip pat atsako, jei šie graužikai pridaro žalos žemdirbiams užtvenkdami jų sklypus, išretindami miškus.

Atsakingi medžiotojai

Praėjusiame Kupiškio rajono tarybos posėdyje politikai diskutavo dėl šių metų Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos sąmatos. Čia 2013 metais yra daugiau nei 83 tūkst. litų.

30 tūkst. litų iš jų numatyta skirti bebraviečių ardymo darbams finansuoti ir vilkų daromai žalai atlyginti.

Nuo spalio 1 d. pradėjus kompensuoti vilkų padarytus nuostolius gyventojų ūkiuose, Kupiškio rajone užregistruoti du užpuolimai Skapiškio seniūnijoje. Jiems atlyginti skirta apie 2 000 litų.

Politikų diskusijų sulaukė ir bebraviečių ardymo kompensavimas. Tarybos nariai pritarė, kad būtų tam skirta lėšų, ir jei jos nebus panaudotos, liks kitiems metams.
Tačiau Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas Igoris Parfionovas patikino, kad bebraviečių ardymas tik biurokratinė programos eilutė. Iš tiesų, pasak pašnekovo, tam nėra skirta pinigų – lėšos bus duodamos tik vilkų žalai atlyginti.

„Bebrai turi būti medžiotojų rūpestis, jie ir susitvarko. O mes padėtume nebent ypatingu atveju“, – sakė I. Parfionovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video