2024/04/19

 

Dešimtmetis privatizavus mokyklų valgyklas

Kėdainių J. Paukštelio pagrindinės mokyklos direktorė Danutė Vitauskienė, Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narys Aurimas Martinka ir Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius apžiūri Kėdainių J. Paukštelio pagrindinės mokyklos valgyklą.
Autorės nuotrauka

Kupiškio rajono mokinių maitinimas šiuo metu – itin opus dalykas. Valdžia nori sutaupyti rajono biudžeto lėšas atiduodama šias pareigas privačiam verslui. Tuo tarpu gyventojai būgštauja dėl išaugsiančių valgyklų kainų, maisto kokybės ir virėjų etatų. Tokį etapą perėjo ir Kėdainiai, jau prieš dešimtmetį priėmę sprendimą atsisakyti valdiškų valgyklų. Kaip jiems sekasi šiandien, domėjosi Kupiškio rajono tarybos nariai ir švietimo atstovai.

Pasirinktas verslus, pavyzdinis rajonas

Kupiškis – šiuo metu vienas iš nedaugelio Lietuvos rajonų, kur mokinių maitinimas vis dar yra Savivaldybės rūpestis. Didžioji dauguma šalies mokyklų savo valgyklas jau atidavė į verslo rankas.
Tačiau ir Kupiškio rajone gimsta mintys palengvinti biudžeto naštą atsisakius mokinių maitinimo. Diskusijos dėl tokio sprendimo kyla ne tik mokyklose, bendruomenėse, bet ir tarp pačios valdžios.
Todėl praėjusią savaitę Kupiškio rajono tarybos narių, švietimo atstovų delegacija vyko į Kėdainius išsiaiškinti, kaip šis rajonas išgyveno dešimt metų su privatizuotomis mokyklų valgyklomis.

Aišku, tai tėra vienas rajonas iš daugelio kitų, kur buvo atsisakyta mokinių maitinimo. Ir žinia, čia verslas turi itin didelę įtaką rajono gyvenimui. Viena įmonių miestui netgi padovanojo sporto areną. Seime Kėdainiams atstovauja net penki jų gyventojai.
Prie senos tvarkos negrįžtų
Kėdainių mokinius jau dešimtmetį maitina įmonė „Pontem“ (ankstesnis pavadinimas „Smulkusis urmas“). Visoje Lietuvoje ši bendrovė turi per 100 Lietuvos ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigų maitinimo padalinių.

Kėdainių rajone mokyklų maitintojo konkursas skelbiamas kas treji metai. Kupiškėnų delegacijai šio rajono mero pavaduotoja Nijolė Naujokienė aiškino, kad maitinami tik mokyklų vaikai – darželiuose vis dar likusi sena tvarka. Mat jų vadovai puikiai randa gerų pasiūlymų iš aplinkinių ūkininkų, verslininkų, pirkdami maisto produktus ir sutaupo. Nors pasak pašnekovės, jau mąstoma ir darželius atiduoti verslui.

„Taip, vis dar iškyla nenugludintų kampų. Bet šiandien nenorėtume grįžti prie senosios tvarkos. Privatininkai atnaujino visų valgyklų įrangas. O mes sutaupėme biudžeto lėšas, kurias skiriame tik švietimo sričiai“, – sakė N. Naujokienė.
Prieš dešimt metų Kėdainių r. savivaldybė mokinių maitinimui skirdavo 1 mln. litų per metus. 700 tūkst. litų šios sumos – darbo užmokesčiui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video