2024/04/26

 

Atliekos – kaip tvarkysime ir atsiskaitysime

Atliekų tvarkymo procesas nuolat tobulinamas, bet kaskart vis lieka spręstinų problemų.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Po ne vieną mėnesį užsitęsusių diskusijų su komunalininkais ir kitais specialistais, po svarstymų trišalėje taryboje, po kai kurių klausimų aiškinimosi teismuose rajono Taryba lapkričio 28 d. pagaliau patvirtino naujas Kupiškio rajono savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisykles ir Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatus.

Derino su įstatymu

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad anksčiau galiojusios Savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės ir Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatai buvo priimti senokai ir nebeatitiko pernai patvirtinto naujo Atliekų tvarkymo įstatymo, jame įtvirtintų terminų ir sąvokų.

Tad pirmiausia į šiuos Savivaldybės dokumentus yra perkelti tie terminai ir sąvokos, o daugelis kitų dalykų liko kaip ir buvę. Naujovė – įtvirtinta galimybė atliekų turėtojams pasirinkti už atliekų surinkimą ir tvarkymą mokėti nustatyto dydžio rinkliavą arba patiems atsiskaityti už pristatytą į sąvartyną faktišką atliekų kiekį. Tik yra nustatyta minimali metinė atliekų surinkimo norma. Už ją reikės susimokėti, nepaisant to, ar ši norma bus pasiekta, ar ne. „Savarankiškai vežantieji į Panevėžio regioninį sąvartyną susidariusias komunalines atliekas kas ketvirtį privalės atliekų tvarkytojams pateikti apie pristatytas atliekas išrašytus čekius arba iš komunalinių atliekų tvarkytojų privalės įsigyti 12 specialių maišų per metus. Tie maišai bus kaip užstatas. Juos pirkdami atliekų turėtojai iš anksto sumokės už atliekų tvarkymą ir išvežimą. Komunalininkai turi pasigaminti bendroms atliekoms firminius savo šiukšlių maišus ir nusistatyti jų kainą. Tą kainą turi patvirtinti rajono Taryba“, – aiškino administracijos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video