2024/04/16

 

Seniūnaičių žvaigždė – užgeso

Seimo užmojai kiekviename kaime išsirinkti po „viršininką“ nesulaukė nei gyventojų, nei rajonų vadovų palaikymo.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Prieš penkerius metus aukščiausiosios valdžios įbrukta seniūnaičių idėja visiškai prarado prasmę. Kupiškio rajone šiuo metu nebėra nė vieno tokio tarpininko tarp žmonių ir seniūno. Tų, kurie ryžosi šioms pareigoms, seniūnaičio įgaliojimai jau pasibaigė. O naujiems šio darbo rinkimams iniciatyvos neberodo nei gyventojai, nei valdžia.

Seniūnaičių nebėra

2008 metais Lietuvos Seimas, priėmęs naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymą, tikėjosi labiau įtraukti paprastus gyventojus į vietos savivaldos procesus. Tuo tikslu į savivaldybes buvo nuleista ir nauja seniūnaičių pareigybė.
Tokius Seimo įpareigojimus užsikrovę rajonai vangiai, bet po truputį ėmė rinkti pirmus seniūnaičius. Juos Kupiškio rajone išsirinko Uoginių, Palėvenės, Kreipšių, Naivių, Adomynės, Migonių, Šimonių seniūnaitijų gyventojai.

Įstatymas suteikė teisę seniūnaičiams atstovauti seniūnaitijos gyventojų interesams seniūnijoje, savivaldybės institucijose, valstybės įstaigose. Seniūnaitis turėjo skatinti gyventojus prižiūrėti gyvenamosios vietovės teritoriją (kelius, gatves, aikštes, kapines ir kitus infrastruktūros objektus), plėtoti ir organizuoti kaimo, miestelio kultūrinį ir sportinį gyvenimą.

Tačiau tokioms pareigoms seniūnaičiai galėjo būti rinkti tik dvejiems metams.
Todėl visų mūsų rajono turėtų seniūnaičių kadencija jau pasibaigė. O naujai perrinktų nebėra nė vienoje numatytoje seniūnaitijoje.

„Šiuo metu visų seniūnaičių įgaliojimai pasibaigę. Rajono Tarybos pareiga buvo tik nustatyti seniūnaitijas – teritorinius vienetus. O seniūnaičiai renkami savanoriškai pačių gyventojų“, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video