2024/03/29

 

Pasigenda rūšiavimo konteinerių prie kapinių

Prie rajono kapinių pastatyti bendrieji atliekų konteineriai, į kuriuos pilamos visos atliekos, nerūšiuojama. Ateityje prie kapinių turėtų atsirasti bent jau konteineriai stiklui.
Autorės nuotrauka

Redakcija sulaukė kupiškėnų nusiskundimų dėl tvarkos kapinėse, dėl to, kad nėra galimybės rūšiuoti prižiūrint kapavietes susidariusių atliekų, kad senosiose Kupiškio kapinėse prie Laisvės paminklo, kur yra savanorių kapeliai, tebestovi prieš Vėlines sugrėbtos lapų krūvos.
Kaip tvarkoma kapinių aplinka rajone, pasiteiravome seniūnų ir kitų už tai atsakingų pareigūnų.

Rajono seniūnijų seniūnų teigimu, prie visų rajono veikiančių kapinaičių stovi bent po vieną bendrąjį šiukšlių konteinerį. Daugiausia atliekų susidaro, kai žmonės artimųjų kapavietes tvarko prieš Motinos dieną ir Vėlines. Visi seniūnai sutiko su tuo, kad būtų gerai prie kapinių pastatyti rūšiavimo konteinerius. Bent jau reikėtų atskirti stiklą. Kai kurie seniūnai ir šiuo metu bando tvarkytis kuo pažangiau.

Kompostas – taupu ir praktiška

Pasak Subačiaus seniūnijos seniūno Vidmanto Paliulio, prie Stračnių kapinaičių treti metai duobėse yra kompostuojamos žalienos, lapai. Po dvejų metų perpuvęs kompostas panaudojamas miestelio gėlynams. „Prieš Motinos dieną, per Vėlines prie kapinių budi už socialines pašalpas turintys atidirbti žmonės ir pasako, kur kapus tvarkantieji turi nešti pūvančias atliekas, kur reikia dėti kitas. Pastarosioms atliekoms yra pastatyti trys bendri konteineriai. Žinoma, pasitaiko tokia tvarka nepatenkintų žmonių. Tačiau beveik visus jau baigiame pripratinti prie jos. Dėl to sutaupome ir turime naudos. Nereikia pirkti juodžemio ir permokėti už atliekų tvarkymą ir išvežimą. Antai prieš šventes, kai viskas būdavo metama į bendruosius konteinerius, reikėdavo ištuštinti konteinerius 3–4 kartus, o šiuo metu po Vėlinių dar nėra visi trys konteineriai užpildyti“, – dalijosi savo darbo patirtimi seniūnas.

V. Paliulis sakė, kad Subačiaus seniūnijoje yra 6 kapinaitės. Prie penkių yra pastatyti atliekų konteineriai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video